fbpx

Σκάνδαλο ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη: Οι 100 σελίδες που καίνε τον ΣΥΡΙΖΑ και τις σχέσεις του με Λαυρεντιάδη

Σκάνδαλο ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη: Τη μήνυση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) προς την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς στη βάση της οποίας ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τις οφειλές της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων ELFE προς τη ΔΕΠΑ φέρνει στο φως το newsbomb.gr – Όπως προκύπτει, άπαντες γνώριζαν για τη δράση του Λαυρεντιάδη, αλλά κανένας δεν έκανε απολύτως τίποτα. 

Σκάνδαλο ΔΕΠΑ - Λαυρεντιάδη: Οι 100 σελίδες που καίνε τον ΣΥΡΙΖΑ και τις σχέσεις του με Λαυρεντιάδη

Θεόδωρου Κιτσάκου, στον οποίο ασκήθηκε από την Εισαγγελία Αθηνών δίωξη, μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα, για κακουργηματική απιστία σχετικά με την υπόθεση των χρεών της Βιομηχανίας Λιπασμάτων ELFΕ, συμφερόντων Λαυρεντιάδη.

Ο Θεόδωρος Κιτσάκος ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ το Νοέμβριο 2015 και «καρατομήθηκε» δύο χρόνια μετά, τον Νοέμβριο 2017, υπό το βάρος καταγγελιών για σκανδαλώδη μεταχείριση της Βιομηχανίας ELFE, η οποία διόγκωσε τα «φέσια» προς την εταιρεία αερίου. Σήμερα τα χρέη της ELFE προς στην ΔΕΠΑ ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ.

Πριν αναλάβει στη ΔΕΠΑ ο κ. Κιτσάκος είχε χρηματίσει στενός συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μεταξύ άλλων ως ανώτατο στέλεχος της Νεοχημικής αλλά και ως Γενικός Διευθυντής της ίδιας της ELFE (σ.σ. τα χρέη της οποίας ανέλαβε να ρυθμίσει το 2015 ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ!).

Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως ο αντιμέτωπος πλέον με τη Δικαιοσύνη Κιτσάκος είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ανήκει μάλιστα στην τοπική της Καισαριανής, η οποία είναι από τις πλέον ενεργές τοπικές λόγω της σύνδεσης πολλών στελεχών της με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά.

Μάλιστα, ο κ. Κιτσάκος φέρεται πως δεν έκρυβε αυτή τη σχέση και πως όταν ήταν στο τιμόνι της ΔΕΠΑ την επικαλείτο ακόμη και έναντι των μετόχων της εταιρείας. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως υπάρχουν πρακτικά Διοικητικών Συμβουλίων της ΔΕΠΑ ακόμη και επιστολές προς τις Αρχές όπου εμφανιζόταν να υποστηρίζει πως οι διακανονισμοί που επιχειρούσε με την ELFE του Λαυρεντιάδη ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και συγκεκριμένων υπουργών .

Να σημειωθεί πως στον κ. Κιτσάκο καταμαρτυρείται ότι ως CEO της ΔΕΠΑ συμφώνησε η ELFE να προμηθεύεται φυσικό αέριο δεκάδων εκατομμυρίων για την παραγωγή λιπασμάτων με καταβολή μεταχρονολογημένων επιταγών. Στον ίδιο προσάπτεται και η καθυστέρηση λήψης μέτρων για την αποζημίωση της ΔΕΠΑ, κάτι που μεθόδευσε επικαλούμενος πως διαπραγματευόταν ανταλλαγή του χρέους της ELFE έναντι ακινήτων της, τα οποία ωστόσο ήταν πολλαπλώς υποθηκευμένα σε τράπεζες και δεσμευμένα ως εγκληματικά προϊόντα από την Αρχή για το ξεπλύμα χρήματος – άρα αδύνατον να «ανταλλαγούν» έναντι χρέους.

Λόγω των χειρισμών αυτών ο Λαυρεντιάδης οφείλει σήμερα 120 εκατ. ευρώ στην επιχείρηση αερίου και τα φέσια αυξάνονται διαρκώς.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση αυτή τον περασμένο Αύγουστο η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη στον ίδιο τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλους 15 στενούς συνεργάτες του για κακουργηματική απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για την ίδια υπόθεση κατόπιν της μηνυτήριας αναφορά που είχε καταθέσει η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ τον Δεκέμβριο 2017.

Αλλά ο κ. Κιτσάκος, δεν είναι ο μόνος από την τοπική της Καισαριανής – παρέα της Καισαριανής κατά τους γνωρίζοντες- που έχει σχέση με τον Λαυρέντη Λαυρέντιάδη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως και άλλο πρόσωπο στενά συνδεδεμένο με τον Νίκο Παππά και το πρωθυπουργικό περιβάλλον, που ανήκει στην τοπική ΣΥΡΙΖΑ της Καισαριανής διατηρεί αποδεδειγμένα στενές σχέσεις με την ELFE και τον Λαυρέντη Λαυρέντιάδη.

Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν καταγγελίες στις οποίες είχαν προχωρήσει ήδη από πέρυσι η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας και η Πανελλήνια Οργάνωση Ενέργειας, που υποστήριζαν πως η κυβέρνηση μέσω του Θεόδωρου Κιτσάκου, «σιγοντάριζε» τις έκνομες ενέργειες στην Βιομηχανία Λιπασμάτων ELFΕ, κερδίζοντας χρόνο για την αποψίλωση της ELFE και το «δέσιμο» της ΔΕΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η καρατόμηση Κιτσάκου ήρθε μετά από σωρεία καταγγελιών προς υπουργείο και μετόχους και τις έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας και της Αρχής για το ξέπλυμα. Ωστόσο, η «απροθυμία» της κυβέρνησης να επιλύσει το πρόβλημα ELFE έχει επιτρέψει στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να διατηρεί ανοικτή την κάνουλα προμήθειας της εταιρείας του με το φθηνό αέριο της ΔΕΠΑ, πληρώνοντας με μεταχρονολογημένες επιταγές νεοσύστατων εταιρειών που έχουν άγνωστης προελεύσεως χρήματα.

Η υπόθεση πλέον έχει πάρει το δρόμο της από τη Δικαιοσύνη και οι γνωρίζοντες θεωρούν πως σύντομα η ανάκριση θα φέρει στην επιφάνεια και πολιτικές σχέσεις.

Πηγή: newsbomb.gr

1 Shares