Ρωσική υποχώρηση(;) για πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια

Ρωσική υποχώρηση(;) για πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg για την Gazprom

Eπιστολή στους στους ευρωπαίους πελάτες της έστειλε η Gazprom επιδιώκοντας να τους καθησυχάσει ότι μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg η επιστολή αποτελεί ένδειξη ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει τη ροή του φυσικού αερίου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που ευρωπαϊκές εταιρείες προσπαθούν να βρουν πώς μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο αφού η Μόσχα ζήτησε να γίνουν οι πληρωμές σε ρούβλια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε τις κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Gazprom είπε στους πελάτες ότι μια νέα διάταξη που δημοσιεύτηκε από το Κρεμλίνο στις 4 Μαΐου «διευκρινίζει τη διαδικασία» που ορίζεται στο αρχικό διάταγμα για τις πληρωμές σε ρούβλια.

Δεν είναι σαφές εάν η νέα εντολή θα είναι αρκετή για να κατευνάσει τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει πει ότι το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια και η συναλλαγή με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Η ΕΕ δεν είχε κανένα σχόλιο σήμερα.

Η νέα διάταξη αναφέρει ότι το ξένο νόμισμα που λαμβάνεται από τους αγοραστές θα ανταλλάσσεται σε ρούβλια μέσω λογαριασμών στο Εθνικό Κέντρο Εκκαθάρισης της Ρωσίας.

Η Gazprom ανέφερε στην επιστολή ότι η εντολή διασφαλίζει τη διαφάνεια των ταμειακών ροών από τους ξένους αγοραστές και αποκλείει την πιθανότητα εμπλοκής οποιουδήποτε «τρίτου» στους διακανονισμούς. Η διαδικασία όπως ορίζεται φαίνεται να αποκλείει την υπό κυρώσεις κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η Gazprom δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιο που στάλθηκε το Σάββατο.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Πηγή: newsbomb.gr