fbpx

Πόλεμος Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα από την αρχή τάχθηκε υπέρ των πιο αυστηρών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, δήλωσε έτοιμος να παράσχει βοήθεια προς την Ουκρανία σε τομείς που θα ζητηθεί και ανέφερε ότι τα Ελληνικά Γενικά Προξενεία στην Οδησσό και τη Μαριούπολη συνεχίζουν να λειτουργούν.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την καθαρή θέση της Ελλάδας και του ίδιου προσωπικά, από την πρώτη στιγμή, υπέρ της χώρας του και ζήτησε τη συνέχιση της στήριξης στο πλαίσιο της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι από το Υπουργείο Υγείας αποστέλλεται προς την Ουκρανία, ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε εκτενή συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Πέραν της αδιαμφησβήτητης καταδίκης και της συντονισμένης αντίδρασης σε βάρος της Μόσχας, η συνεχιζόμενη κρίση πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την άντληση διδαγμάτων για το μέλλον.

Οι δύο παραδοχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ασφάλεια στη Γηραιά Ήπειρο τα τελευταία 75 χρόνια, αφενός ότι κανένα κράτος δεν τρέφει ηγεμονικές φιλοδοξίες σε βάρος των γειτόνων του και αφετέρου ότι τα διεθνές αναγνωρισμένα σύνορα είναι απαραβίαστα, καταρρίφθηκαν.

Εκ των πραγμάτων, αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής που θα χαρακτηριστεί από διαφορετικούς κανόνες, ενώ η γεωπολιτική αναταραχή η οποία θα προκληθεί θα έχει οικονομικές επιπτώσεις.

Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός ότι το τίμημα αξίζει τον αγώνα. Η Ελλάδα άλλωστε έχει επιλέξει, αξιακά και πολιτικά, τη σωστή πλευρά της Ιστορίας καθ’ όλη τη διάρκεια της νεότερης Ιστορίας της, η οποία μετρά πλέον 201 χρόνια.

Ένα πρώτο δίδαγμα είναι ότι επαναβεβαιώνεται η σημασία της συνεργασίας, των συντονισμένων δράσεων και της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χάρη σε αυτό το πνεύμα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει ουσιαστικές κυρώσεις έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για εξέταση μέτρων όσον αφορά το αυξημένο κόστος ενέργειας.

Το ζητούμενο είναι να υποστηριχθούν οι ευρωπαίοι καταναλωτές και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με μία κεντρική, συλλογική λύση. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός προωθεί μία σημαντική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού ήταν πρωταγωνιστής στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στη συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στις διαβουλεύσεις που δρομολόγησαν τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Φυσικά η ενότητα δεν γίνεται να υπονομεύεται. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην πρόταση του πρωθυπουργού, που διατυπώθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη κορυφής του NATO την Παρασκευή, όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν το πλαίσιο κυρώσεων έναντι της Ρωσίας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα ακόμα σαφές δίδαγμα είναι ότι η ανάγκη ανάπτυξης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, θέση που η Ελλάδα προωθεί συστηματικά τα τελευταία 2,5 χρόνιαείναι αδήριτη. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τα κράτη-μέλη να επενδύσουν περισσότερο στην εθνική τους άμυνα. Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε σειρά κινήσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, είναι επίσης φανερό πως η Ευρώπη πρέπει να επιδιώξει την σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Επικοινωνία και με τον Έλληνα πρέσβη στη Μαριούπολη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο ο οποίος έχει σταλεί εκτάκτως στη Μαριούπολη για να ενισχύσει τη λειτουργία του εκεί Ελληνικού Γενικού Προξενείου και τον Γενικό Πρόξενο στην Οδησσό, Δημήτρη Δόχτση.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, προκειμένου να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς της Ουκρανίας. Σημειώνεται ότι στη Μαριούπολη το Ελληνικό Γενικό Προξενείο είναι το μόνο που θα παραμένει ανοιχτό.

Οι Ελληνικές προξενικές αρχές στις δύο πόλεις, σε καθημερινή στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, συνεχίζουν να παρέχουν τη συνδρομή τους, στους Έλληνες υπηκόους, τους ομογενείς και τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή.

Θυμίζουμε ότι την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει την Βουλή για τις εξελίξεις στην Ουκρανία την επόμενη Τρίτη. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει εθνική ομοψυχία και τόνισε ότι δεν είναι ώρα για μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Ζήτησε επίσης από τους πολίτες, ενότητα, ψυχραιμία, σύνεση και αυτοπεποίθηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά διαμεσολάβηση των Ισραηλινών – Το νέο μήνυμα μέσω Facebook

Πηγή: newsbomb.gr

0 Shares