Διευκρινίσεις για την αποποίηση κληρονομίας και τις σχετικές διαδικασίες

Μη αποδεκτή κρίνεται η άμεση επιστροφή ΦΠΑ για εκδόσεις λανθασμένου τιμολογίου, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΔΕΕ. Στην υπόθεση που εξετάστηκε, ο πάροχος υπηρεσιών, που ήταν γερμανική εταιρεία, είχε χρεώσει λάθος τον ΦΠΑ στη Γερμανία αντί για την Ιταλία. Ο λήπτης των υπηρεσιών αδυνατούσε να διεκδικήσει επιστροφή του φόρου λόγω αφερεγγυότητας του παρόχου. Το δικαστήριο επισήμανε ότι ο λήπτης πρέπει να εξαντλήσει όλες τις νομικές διαδικασίες, προτού ζητήσει επιστροφή από τη φορολογική αρχή, ώστε να αποφευχθεί η διπλή επιστροφή του ΦΠΑ και να διασφαλιστεί η φορολογική ουδετερότητα (υπόθεση C83_23).

Για τις προθεσμίες διεξαγωγής τακτικών γενικών συνελεύσεων νομικών προσώπων που αφορούν την έγκριση οικονομικών καταστάσεων για το 2024 έχει δοθεί παράταση 50 ημερών. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, η γενική συνέλευση υποχρεούται να συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά κάθε εταιρική χρήση. Με την παράταση, η τελευταία ημερομηνία για τις συνελεύσεις εταιρειών Α.Ε., ΙΚΕ και ΕΠΕ είναι η 30ή Οκτωβρίου 2024, με ανάρτηση των εγκεκριμένων από τη συνέλευση καταστάσεων εντός 20 ημερών.

Επιπλέον, πρόσφατη εγκύκλιος παρέχει διευκρινίσεις για τον χρόνο έναρξης της προθεσμίας αποποίησης κληρονομιαίας περιουσίας. Οι κληρονόμοι μπορούν να αποποιηθούν εντός 4 μηνών ή ενός έτους, αν η κατοικία βρίσκεται στην αλλοδαπή. Η προθεσμία αυτή ισχύει από τη στιγμή που ο κληρονόμος αποκτά θετική γνώση για την κληρονομία, και αν παρέλθει, θεωρείται ότι έχει γίνει αποδοχή της κληρονομίας.

Η εγκύκλιος διευκρινίζει επίσης τους λόγους ακυρότητας της δήλωσης αποποίησης. Η αποποίηση θεωρείται άκυρη αν γίνει εκπρόθεσμα ή πριν από τον θάνατο του κληρονομούμενου. Αντίθετα, δεν είναι άκυρη εάν πραγματοποιηθεί μετά τον θάνατο αλλά προτού ξεκινήσει η προθεσμία αποποίησης. Η αποποίηση μπορεί επίσης να ακυρωθεί αν υπάρχει προηγούμενη σιωπηρή αποδοχή της κληρονομίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταβίβαση μεριδίων εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) απαιτεί συμβολαιογραφικό έγγραφο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) πρόσφατα δήλωσε ότι η δικαστική επικύρωση συμφωνίας δεν υποχρεώνει το Δημόσιο να καταχωρίσει την αιτούμενη μεταβολή εάν δεν συμμετείχε στη διαδικασία. Η αρχική συμφωνία δεν πληρούσε τον απαιτούμενο τύπο και, συνεπώς, θεωρήθηκε άκυρη (ΣτΕ 201/2024).

Πηγή: kathimerini.gr