Ο General Μanager του ΟΔΔΗΧ, το Συνεγγυητικό και οι ξένες θυγατρικές της Autohellas

Ο General Μanager του ΟΔΔΗΧ, το Συνεγγυητικό και οι ξένες θυγατρικές της Autohellas

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι πωλήσεις της Autohellas

Η Autotechnica Fleet Services LLC , η ουκρανική θυγατρική της Autohellas, που από το 2015 εισφέρει στα οικονομικά μεγέθη του ελληνικού ομίλου παραμένει τους τελευταίους μήνες σε ουσιαστική αδράνεια λόγω του πολέμου. Αλλά και οι Autotechnica Cyprus Ltd και A.T.C.Autotechnica Cyprus Ltd, οι κυπριακές θυγατρικές της Autohellas επηρεάζονται και αυτές λόγω του περιορισμού των ταξιδιών των Ρώσων στην Κύπρο. Και μπορεί οι επιπτώσεις αυτές να είναι συνολικά ισχνές για τις πωλήσεις της Autohellas, ωστόσο αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του 2022. Είναι ενδεικτικό πως αν και οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου της Autohellas ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022 στα 144,7 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 12,4% σε σχέση με το ίδιο περυσινό διάστημα, ωστόσο οι πωλήσεις από τον τομέα εξωτερικού υποχώρησαν κατά 12,9%, στα 12,4 εκατ. ευρώ, από 14,3 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021. Συνολικά η Autohellas διαθέτει θυγατρικές σε Βουλγαρία, Σερβία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Ουκρανία και Κύπρο. Οι πωλήσεις της Autohellas σε αυτές της χώρες ανήλθαν το 2021 στα 65,5 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 26,2% σε σχέση με το 2020.

Σε ομηρία οι πυρόπληκτοι

Σχεδόν εννέα μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη, στους Θρακομακεδόνες, στο Κρυονέρι, στο Διόνυσο και στον Άγιο Στέφανο, αλλά και σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι οι πυρόπληκτοι αναζητούν λύσεις στα προβλήματά τους και στήριξη για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι περιουσίες τους. Ωστόσο, αδυναμίες του ελληνικού κράτους τους ταλαιπωρούν και καθυστερούν τις αποζημιώσεις. Εκατοντάδες φάκελοι για επισκευές και ανακατασκευές σπιτιών εξακολουθούν να στοιβάζονται στην αρμόδια υπηρεσία (Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών -ΤΑΕΦΚ) παρότι οι μηχανικοί καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσουν οι εργασίες. Αυτό συμβαίνει λόγω της υποστελέχωσης του ΤΑΕΦΚ και των αργών ρυθμών που μπαίνουν οι υπογραφές. Και η υποστελέχωση οφείλεται στην κωλυσιεργία που επιδείχθηκε στην ανανέωση των συμβάσεων των μηχανικών, καθυστέρηση που καταγγέλλεται από όλες τις πλευρές, πολίτες, ΟΤΑ και μηχανικούς. Και όσο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν, καθυστερούν και οι οικοδομικές εργασίες.

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Δημόσιο και τράπεζες προετοιμάζονται με γοργούς ρυθμούς για τη χορήγηση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Ειδικότερα, για την βέλτιστη διαχείριση και λογιστική παρακολούθηση των τραπεζικών λογαριασμών που αφορούν στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το υπουργείο Οικονομικών άνοιξε προ ημερών ειδικούς λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος στις Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Optima Bank και Παγκρήτια Τράπεζα. Οι εν λόγω λογαριασμοί θα χρεώνονται με εντολές των πιστωτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις επιχειρησιακές συμφωνίες που έχει υπογράψει το Δημόσιο με κάθε τράπεζα, για τη χορήγηση δανείων στους τελικούς αποδέκτες, για αμοιβές διαχείρισης, αλλά και για τυχόν επιστροφές ποσών στον κεντρικό λογαριασμό διαθεσίμων. Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διαθέσει πόρους ύψους 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια με δυνατότητα εκταμίευσης έως τον Αύγουστο του 2026. Έτσι, με τη στήριξη των επιλέξιμων επενδύσεων, θα δώσει ώθηση στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να γίνουν πιο βιώσιμες, ανθεκτικές, πράσινες και ψηφιακές.

Ο General Μanager του ΟΔΔΗΧ

Αναλυτική περιγραφή του job description του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού που έχει τεθεί σε διαβούλευση. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ θα επιλέγεται από τον υπουργό Οικονομικών, μεταξύ προσώπων αναγνωρισμένου κύρους και εμπειρίας σε θέματα χρηματαγορών με αποδεδειγμένη προϋπηρεσία σε αντίστοιχες θέσεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και θα προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου με διάρκεια 4 ετών, η οποία μπορεί να ανανεώνεται. Σε περίπτωση προσώπου που είναι ήδη δημόσιος λειτουργός ή υπάλληλος του δημόσιου τομέα, αυτός θα τοποθετείται στη θέση του Γενικού Διευθυντή με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, για χρονικό διάστημα ξανά 4 ετών, το οποίο μπορεί να ανανεώνεται. Ο χρόνος της θητείας του στον ΟΔΔΗΧ θα θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στην οργανική του θέση ως προς κάθε έννομη συνέπεια. Οι αποδοχές και οι απολαβές του Γενικού Διευθυντή θα καθορίζονται με σύμβαση εργασίας που θα καταρτίζεται μεταξύ του Οργανισμού και του Γενικού Διευθυντή και η οποία θα εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών. Το σύνολο των αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών ή απολαβών του «General Μanager» δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές και τα επιδόματα του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ήτοι τα 8.000 ευρώ περίπου.

Το νομοσχέδιο του ΤΧΣ

Το ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκεται στα όρια της ανυποληψίας το γνωρίζαμε. Ήλθε να το επιβεβαιώσει και η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ξεκίνησε στις 29 Απριλίου και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή και 13. Αν και το εν λόγω νομοσχέδιο προδιαγράφει την τύχη των μετοχών συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ που διαθέτει το Δημόσιο στις συστημικές τράπεζες, ωστόσο η διαβούλευση δεν έχει συγκεντρώσει παρά μόνον τρία σχόλια μέσα σε 13 ημέρες. Και αυτό δεν δικαιολογείται για ένα νομοθέτημα που στρώνει το δρόμο για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και ουσιαστικά ρίχνει την αυλαία σε μια υπόθεση 12ετίας κατά την οποία οι Έλληνες φορολογούμενοι έχασαν 45 δισ. ευρώ, που είχαν επενδυθεί στα πιστωτικά ιδρύματα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το γεγονός πως η διαβούλευση δεν συνοδεύθηκε από τα καυστικά σχόλια του παρελθόντος, δείχνει πως το ΤΧΣ δεν έχει πλέον σημασία για κανέναν.

Το Συνεγγυητικό

Ικανοποιημένοι καταλαβαίνουμε πως είναι οι χρηματιστές από το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση και λειτουργία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, το οποίο δόθηκε χθες σε διαβούλευση. Το νομοσχέδιο που ήταν στα συρτάρια του Χρήστου Σταϊκούρα για περισσότερο από ένα χρόνο (είχε ολοκληρωθεί πριν ανασχηματισθεί ο Γιώργος Ζαββός) θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 25 Μαΐου. Στα θετικά, που ικανοποιούν τους χρηματιστές, είναι το νέο διοικητικό σχήμα του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το Συνεγγυητικό θα διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, ήτοι από ένα μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που ορίζεται ως Πρόεδρος, από ένα μέλος από το υπουργείο Οικονομικών, τρία μέλη εκ των μελών του Συνεγγυητικού που προέρχονται από τις χρηματιστηριακές εταιρείες που είναι θεματοφύλακες και δύο μέλη εκ των λοιπών μελών του Συνεγγυητικού.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Πηγή: newsbomb.gr