Νέα βουτιά για την τουρκική λίρα ενώ ο πληθωρισμός ξεπερνάει το 70%

Νέα βουτιά για την τουρκική λίρα

Η εκτίναξη του πληθωρισμού στην Τουρκία, υψηλότερα και από το 70% που είναι η επίσημη καταγραφή από τις στατιστικές αρχές της χώρας, και η απροθυμία της κεντρικής τράπεζας της χώρας για αυξήσεις επιτοκίων, οδηγεί σε σφυροκόπημα την τουρκική λίρα.

Η τουρκική λίρα υποχωρεί για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση σήμερα. Η λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 5% έναντι του δολαρίου από την Τετάρτη, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε μέχρι το 15,56 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ αυτή την ώρα κινείται στο 15,47. Έχει χάσει περίπου το 15% της αξίας του φέτος, μετά την κατρακύλα του 2021 κατά 44%.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας, υπό την πίεση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δεν είναι διατεθειμένη να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο από το 14% παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού φέτος στο 70%.

Τα πενταετή συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) της Τουρκίας, στο μεταξύ, σκαρφάλωσαν πάνω από τις 700 μονάδες την Πέμπτη, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Τα CDS έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 70 μονάδες την τελευταία εβδομάδα, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για τη χώρα. Την Παρασκευή πάντως υποχώρησαν και πάλι κάτω από τις 700 μονάδες.

Οι αναδυόμενες αγορές γνωρίζουν ισχυρούς κλυδωνισμούς το τελευταίο διάστημα καθώς οι αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve έχουν οδηγήσει σε άλμα το δολάριο.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Πηγή: newsbomb.gr