fbpx

Μιχαηλίδου: «Κλείδωσε» η καταβολή του οικογενειακού επίδόματος – Πότε και ποιοι θα το λάβουν

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε το πρωί του Σαββάτου, για τα οικογενειακά επιδόματα, το έκτακτο βοήθημα που πρόκειται να δοθεί έως το Πάσχα αλλά και για το μείζον ζήτημα της αναδοχής παιδιών.

Η κ. Μιχαηλίδου, τοποθετήθηκε σχετικά με το έκτακτο βοήθημα που πρόκειται να δοθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και στο σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την διαχείριση των προσφυγικών ροών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Εργασίας κάνουμε μία άσκηση πόσο μπορούμε να διευρύνουμε τους δικαιούχους του επιδόματος, δηλαδή, ποια είναι τα νοικοκυριά που έχουν περισσότερες ανάγκες, έτσι ώστε στοχευμένα να πάμε σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη, και να είναι στοχευμένο και όχι οριζόντιο. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό. Γι αυτό είναι μία έξυπνη άσκηση, έτσι ώστε να μην δοθούν οριζόντια χρήματα, άλλα στοχευμένα που θα βοηθήσουν αυτές τις δυσκολίες και να μειωθεί λίγο το βάρος στις ευάλωτες οικογένειες», ανέφερε αρχικά μιλώντας στο Mega.

«Τα άτομα με αναπηρία που έχουν αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα, για παράδειγμα, και είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε», πρόσθεσε.

Έκτακο οικογενειακό επίδομα

«Όσο αφορά στο Α21, που είναι το επίδομα παιδιού, είναι το μεγαλύτερο επίδομα που έχουμε στη χώρα. Είναι 1,1 δις τον χρόνο και δίνεται σε 800.000 νοικοκυριά, πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά λαμβάνουν στη χώρα μας το επίδομα, τα εισοδηματικά κριτήρια μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 34.000 ευρώ, είναι ένα επίδομα που καλύπτει και το πρώτο παιδί και το δεύτερο παιδί και διπλασιάζεται στο τρίτο παιδί και πάνω, και τη μονογονεϊκή οικογένεια. Όταν δημιουργηθεί ο πολυπόθητος δημοσιονομικός χρόνος θα τεθούν σε προτεραιότητα οι μονογονεϊκές οικογένειες. Την τελευταία εργάσιμη του μήνα θα καταβληθεί το οικογενειακό επίδομα», υπογράμμισε στις δηλώσεις της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες και ασυνόδευτα παιδιά της Ουκρανίας

«Είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό σε δυο παράλληλα επίπεδα. Από τη μία, είναι το κυβερνητικό επιτελείο, δηλαδή τί θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους για τα βασικά τους δικαιώματα, στέγασης, τροφής, και περίθαλψης, και υπάρχει και η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο υιοθετήθηκε μέριμνα και σχέδιο για τα παιδιά, και εκείνα που έρχονται μόνα είτε με τις μητέρες τους. Η Ουκρανία έχει 90.000 παιδιά σε ιδρύματα. Κάθε κράτος μέλος στέλνει μία ολοκληρωμένη πρόταση για το πόσα παιδιά μπορεί να φιλοξενήσει, και να μπορέσει να δημιουργηθεί σε πρώτο επίπεδο αυτό της στέγασης και μετά της υγείας και όλα τα υπόλοιπα», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

Όσο αφορά στα ασυνόδευτα παιδιά, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε πως, «έχουν φτάσει 1000 παιδιά από την ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας. Το πλάνο των παροχών πρέπει να δούμε. Επίσης αυτό που θέλουμε να δούμε είναι εάν θα είναι κάτι προσωρινό, δηλαδή εάν τα παιδιά θα μείνουν μέχρι τη λήξη του πολέμου, ή εάν θα βρουν μόνιμο καταφύγιο στη χώρα μας».

Απλούστερες διαδικασίες στις υιοθεσίες και στις αναδοχές

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αναδοχής και υιοθεσίας παιδιών, τονίζοντας την απλούστευση των διαδικασιών.

«Είμαι απολύτως κάθετη, το παιδί δεν είναι πουκάμισο, ούτε σακάκι. Ποιός αποφασίζει για το ποιός θα υιοθετήσει ένα παιδί; Η Βουλή. Αυτοί έχουν θέση ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ανεξαρτήτως του εάν είσαι μόνος γονέας ή αν είσαι παντρεμένος, ανεξαρτήτως ηλικίας μέσα στα όρια που θέτει ο νόμος, δηλαδή από 30-60 ετών, μπορείς να υιοθετήσεις ένα παιδί. Με βασικό κριτήριο την κοινωνική έρευνα που γίνεται σε αυτόν που θα κάνει την αίτηση, από κοινωνικό λειτουργό, μπορεί να υιοθετήσει. Και μπορείς να υιοθετήσεις πλέον, μόνο εάν πληροίς τα κριτήρια και βάσει της χρονολογικής σειράς που κανείς την αίτηση σου. Δεν παρεμβαίνει δομή για το εάν θα ολοκληρωθεί», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Η αίτηση γίνεται πλέον ηλεκτρονικά από τον ιστότοπο www.paidi.gov.gr, έτσι ώστε να κάνει αίτηση και σε 9 μήνες μπορεί να έχει παιδί στην οικογένειά του. Προτεραιότητα έχουν τα παιδιά και μετά οι ενήλικες. Σε 1.5 χρόνο βγάλαμε 800 παιδιά από ιδρύματα», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

«Κλείδωσε» το έκτακτο επίδομα – Αυτοί θα πάρουν πριν από το Πάσχα έως 300 ευρώ

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Πηγή: newsbomb.gr

0 Shares