Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Πηγή αστάθειας η Τουρκία – Στρατηγική η συμμαχία Ελλάδας και ΗΠΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης Κογκρέσο

Ο πρωθυπουργός απευθύνεται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Το Newsbomb.gr είναι στην Ουάσιγκτον για το διήμερο ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και μεταδίδει.

Ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έγινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ενώπιον των Αμερικανών Γερουσιαστών, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Το Newsbomb.gr και η δημοσιογράφος Αμαλία Κάτζου είναι στην Ουάσιγκτον και καλύπτουν λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, παρακολούθησε και η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, με την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση αμέσως μετά το τέλος της παρουσίας του στην κοινή συνεδρίαση.

Η χειραψία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, υπό το βλέμμα της Νάνσι Πελόζι.AP Photo/Evan Vucci

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γνωρίζω απόλυτα τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τα δυο μας έθνη. Αποτελούν μια υπενθύμιση των κοινών μας αξιών και των “πιστεύω” στην ελευθερία και τη Δημοκρατία», τόνισε.

«Είμαι μεγάλη τιμή και χαρά να απευθύνομαι σε αυτή την κοινή συνεδρίαση υπό την προεδρία δύο γυναικών, της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «Οποιοδήποτε κράτος που δεν αξιοποιεί το ταλέντο των γυναικών, δαπανά το ήμισυ των πόρων του, σύμφωνα με τον Πλάτωνα».

Ο πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε θερμά σε πολλά σημεία της ομιλίας του στο Κογκρέσο.AP Photo/Evan Vucci

«Έχω έρθει εδώ ενώπιον σας για να γιορτάσω ένα θαύμα, το ελληνικό ιδεώδες. Είναι σκληρό για εμάς να συνειδητοποιούμε πόσο βαθιά ριζωμένο ήταν αυτό το ιδεώδες πριν από 25 αιώνες… Καμία κοινωνία πριν από τους Έλληνες δεν τόλμησε να πιστέψει ότι η τάξη και η κοινωνία είναι συμβατές», ανέφερε.

«Η γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας των ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος. Μας δείξατε ότι η Ελευθέρια είναι ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε… Οι δικοί μας προπάτορες κοίταξαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για υποστήριξη. Μίλησαν για τη δίψα ελευθερίας, ήθελαν να μιμηθούν εσάς. Ήθελαν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σας», είπε ακόμη, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της Ουκρανίας. Αφού έκανε παραλληλισμό με την Ελληνική Επανάσταση, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «είμαστε αταλάντευτα υπέρ της Ουκρανίας και κατά της επιθετικότητας του κ. Πούτιν». Μάλιστα, στο σημείο αυτό καταχειροκροτήθηκε από όλη την αίθουσα.

Καμάλα Χάρις και Νάνσι Πελόζι, όπως και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη Συνεδρίαση, χειροκρότησαν όρθιοι τον Κυριάκο Μητσοτάκη περισσότερες από μια φορές.AP Photo/Evan Vucci

«Σας ζητώ αξιότιμα μέλη του Κογκρέσου να μην ξεχάσουμε αυτό που έχει προκαλέσει στον ελληνισμό μια βαθιά πληγή εδώ και πολλά χρόνια. Μιλώ για το Κυπριακό ζήτημα. Ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Όπως είπα και στον κ. Μπάιντεν, κανείς ποτέ δεν μπορεί να δεχθεί και δεν θα δεχθεί λύση δυο κρατών στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και χειροκροτήθηκε εκ νέου θερμά.

«Το ίδιο ισχύει και για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες. Η Ελλάδα πάντα επιζητά την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες. Ένα πλαίσιο υπάρχει για να λύσουμε τις διαφορές μας. Το Διεθνές Δίκαιο και οι πράξεις καλής γειτονίας. Θα είμαι σαφής. Δεν θα δεχθούμε καμία πράξη παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις και όσα αναφέρονται για τα ελληνικά νησιά, και πρέπει να σταματήσουν άμεσα», σχολίασε.

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τη στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας πως «το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε στη Συμμαχία είναι μια πηγή αστάθειας. Ζητώ να το λάβετε υπόψη σας όταν συζητάτε ζητήματα εξοπλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο».

Με αναφορά στη νέα συμφωνία της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Πλέον έχει πενταετή διάρκεια», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως η συμφωνία αποτελεί ισχυρή ένδειξη της «συνεχιζόμενης στρατηγικής μας σχέσης και της πρόθεσής μας να διατηρήσουμε την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Αλεξανδρούπολη ήταν το επόμενο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ μετά το νέο κύκλο θερμών χειροκροτημάτων ανέφερε πως «θα πρέπει να πω ότι στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν με χειροκροτούν τόσο». «Υπάρχει η συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο, για να εισάγουμε και να εξάγουμε ενέργεια», ανέφερε ενώ στη συνέχεια πέρασε στον τομέα των επενδύσεων μεγάλων εταιριών από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στους Έλληνες ομογενείς της Αμερικής ενώ ολοκληρώνοντας για ακόμα μια φορά μίλησε για τους ισχυρούς δεσμούς της χώρας μας με τις ΗΠΑ, απευθύνοντας το «ευχαριστώ» στα ελληνικά πριν κατέβει από το βήμα και ακολουθήσει σειρά συνομιλιών με τους παραβρισκόμενους.

Η ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Διαβάστε επίσης:

Το Newsbomb.gr στο Καπιτώλιο – Μητσοτάκης σε Πελόζι: Στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ

Το Newsbomb.gr στην Ουάσιγκτον: Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Κογκρέσο

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες για F35, ενεργειακά, Τουρκία

Μπάιντεν: Το παρασκήνιο της γραβάτας με την ελληνική σημαία που φόρεσε στο τετ α τετ με Μητσοτάκη

O διεθνής Τύπος εγκωμιάζει την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Εμβαθύνονται οι σχέσεις των δύο χωρών

Ο Μητσοτάκης έδειξε στον Μπάιντεν χάρτη με τη «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας

«Παράθυρο» για απόκτηση F35 από την Ελλάδα – Τα μηνύματα Μπάιντεν – Μητσοτάκη σε Ρωσία, Τουρκία

Washington Post: Ο Μπάιντεν επαινεί την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Πηγή: newsbomb.gr