Κίνα Η Ομιλία του Σι Τζινπίνγκ για το Μέλλον και οι Προκλήσεις που Έρχονται
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, αναφέρθηκε σε επικείμενες δυσκολίες κατά την ομιλία του την παραμονή της 75ης επετείου της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας. Σε μια βαρυσήμαντη ομιλία στο επίσημο δείπνο που παρακολούθησαν 3.000 μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος και ξένοι διπλωμάτες, ο Σι μίλησε για την πρόοδο που έχει γίνει χάρη στις ευθύνες του κόμματος για την ευημερία του κινεζικού λαού.

Στις δηλώσεις του, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι “ο δρόμος μπροστά μας δεν θα είναι ομαλός”, προειδοποιώντας για “δυσκολίες και εμπόδια” που θα προκύψουν. Ο Σι αναγνώρισε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, περιγράφοντας τις συνθήκες ως “αντίθετους ανέμους και θαλασσοταραχή”.

Στην ίδια ομιλία, ο Σι επανέλαβε την επιθυμία του για την επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα, δηλώνοντας ότι “η Ταϊβάν είναι ιερό κινεζικό έδαφος”. Σημείωσε τη σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών των Στενών της Ταϊβάν, λέγοντας ότι “το αίμα είναι πυκνότερο από το νερό” και ότι κανείς δεν μπορεί να διακόψει τον ρου της Ιστορίας.

Η 75η επέτειος της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας γιορτάστηκε σε περιορισμένη κλίμακα, με την έπαρση σημαίας στην πλατεία Τιενανμέν να είναι η μοναδική δημοσία εκδήλωση, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω της οικονομικής στασιμότητας. Σε αντίθεση, οι πρώην αποικίες Χονγκ Κονγκ και Μακάο τίμησαν την επέτειο με λαμπρότητα, επιδεικνύοντας εθνική υπερηφάνεια.

Η Κίνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις με μέτρα τόνωσης της δραστηριότητας, αλλά τα προβλήματα στον τομέα των ακινήτων εξακολουθούν να είναι πηγή δυσαρέσκειας. Η κυβέρνηση έχει επιβάλει αυστηρές ρυθμίσεις στους πιστωτικούς οργανισμούς, περιορίζοντας τη χρηματοδότηση και προκαλώντας αύξηση των τιμών της στέγης, γεγονός που έχει επηρεάσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Από την αρχή της πανδημίας, η Κίνα έχει δεχθεί πλήγμα από την ύφεση και τις δημογραφικές προκλήσεις. Εντούτοις, η χώρα διατηρεί ηγετική θέση σε στρατηγικούς τομείς, όπως οι ημιαγωγοί και η παραγωγή χάλυβα. Ωστόσο, η νέα γενιά στην Κίνα δείχνει να έχει χάσει την πίστη της στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής, καθώς η ανεργία στους νέους έφτασε το 18,8% τον Αύγουστο, έπειτα από ένα καλοκαίρι που παρουσίασε ποσοστό 21%, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί.

Ο Σι, ο οποίος έχει επιβάλει τη θέση του στην εξουσία νικώντας τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και καταργώντας το όριο δύο θητειών στη προεδρία, αντιμετωπίζει μια κοινωνία που βιώνει κρίση αυτοπεποίθησης, με κάποιους Κινέζους να επιχειρούν μετανάστευση μέσω επικίνδυνων διαδρομών προς τις ΗΠΑ, όπως η ζούγκλα του Νταρίεν.

Πηγή: kathimerini.gr