Καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη: Απολύθηκαν 7 δικαστές – Απίστευτοι αριθμοί αδιεκπεραίωτων δικογραφιών

Καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη: Απολύθηκαν 7 δικαστές - Απίστευτοι αριθμοί αδιεκπεραίωτων δικογραφιών

Στην απόλυση 7 δικαστών για υπηρεσιακή ανεπάρκεια εξαιτίας των καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων προχώρησε η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. 

Αρχικά, είχαν παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης 9 πρωτοδίκες δικαστές, ενώ ήδη από το περασμένο έτος η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε αποπέμψει από το δικαστικό σώμα 6 ακόμη δικαστικούς λειτουργούς. Με απόφαση του πειθαρχικού οργάνου απολύθηκαν τελικά 7 δικαστές, για μία δικαστή κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνει στο σώμα καθώς το θέμα των καθυστερήσεων ήταν παροδικό και ήδη το μεγαλύτερο μέρος του έχει ξεπεραστεί, ενώ μια υπόθεση αναβλήθηκε για λόγους υγείας της ελεγχόμενης δικαστικής λειτουργού.

Τρεις από τους επτά δικαστές που απολύθηκαν, δήλωσαν ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς που επιτάσσει η Δικαιοσύνη και για το λόγο αυτό ζήτησαν οι ίδιοι την απόλυσή τους και τον διορισμό τους σε υπηρεσία του Δημοσίου τομέα, όπως έχουν την δυνατότητα από το νόμο. Μάλιστα, μια από τις δικαστικές λειτουργούς σχολίασε ότι στο άμεσο μέλλον η κατάσταση στην Δικαιοσύνη θα είναι πολύ πιεστική και δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Η Πειθαρχική Ολομέλεια αποφάσισε ομόφωνα την οριστική απόλυση των 3 και τον διορισμό τους στο Δημόσιο, αφού υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση υποθέσεων. Στην μία περίπτωση, Πρωτοδίκης είχε 5 πειθαρχικές ποινές και της είχαν αφαιρεθεί 400 υποθέσεις λόγω των καθυστερήσεων από το έτος 2012, ενώ σε άλλη περίπτωση αφαιρέθηκαν 86 δικογραφίες που εκκρεμούσαν από το 2018.

«Οι αποφάσεις του δεν βλέπονται. Eίναι πρόχειρες, επιγραμματικές, χωρίς αιτιολογία, υπάρχουν αποφάσεις του μόλις των τριών σειρών» ανέφερε για άλλο δικαστή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, συμπληρώνοντας ότι βρίσκεται «στα ακραία όρια της αμέλειας και δεν επαρκεί ούτε για το Δημόσιο τομέα». Σημειώνεται, ότι ο συγκεκριμένος Πρωτοδίκης είχε σε βάρος του 7 πειθαρχικές αποφάσεις, ενώ του είχε επιβληθεί χρηματικό πρόστιμό και προσωρινή παύση.

Ανάμεσα στις περιπτώσεις που εξέτασαν οι δικαστές, ήταν και μια πρωτοδίκης με δύο μεταπτυχιακά, η οποία μέσα σε ένα χρόνο δημοσίευσε μόλις 10 αποφάσεις. Η ίδια καθυστερούσε τρία χρόνια να δημοσιεύσει αποφάσεις που αφορούσαν πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, ενώ σε μία περίπτωση έκανε 4 χρόνια να δημοσιεύσει μια απόφαση και είχε 154 εκκρεμείς υποθέσεις. Η δικαστής επικαλέστηκε προβλήματα υγείας της μητέρας της, με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου να απαντά ότι όλοι οι συνάδελφοι της έχουν προβλήματα πάσης φύσεως. «Έχετε φανταστεί εκτός του ατόμου σας και της μητέρας σας, πόσες χιλιάδες άτομα, όπως είναι δικηγόροι, διάδικοι, μέλη πειθαρχικών συμβουλίων και άλλοι, ταλαιπωρήθηκαν επί σειρά ετών, όταν κάνετε 4 χρόνια να εκδώσετε μια απόφαση» ανέφερε η κ. Γεωργίου απευθυνόμενη στην πρωτοδίκη.

Η προϊσταμένη κατέθεσε μήνυση κατά Πρωτοδίκου

Ανάμεσα στις υποθέσεις υπήρξε και περίπτωση γυναίκας δικαστικού λειτουργού σε Πρωτοδικείο της Πελοποννήσου, εναντίον της οποίας η προϊσταμένη του Πρωτοδικείου αναγκάστηκε να καταθέσει μήνυση για υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων, καθώς δεν παρέδιδε τις δικογραφίες που είχε στα χέρια και της είχαν αφαιρεθεί με πράξη της προϊσταμένης, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που είχε.

Η Πρωτοδίκης είχε περίπου 200 εκκρεμείς υποθέσεις και της είχαν επιβληθεί με πειθαρχικές αποφάσεις των αρμοδίων δικαστικών οργάνων χρηματικά πρόστιμα και επίπληξη. Όπως εξήγησε ο κ. Πλιώτας, η συγκεκριμένη δικαστής σημειώνει καθυστερήσεις σε όλη τη δικαστική διαδρομή της και πρέπει να της επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόλυσης. Η εισαγγελική πρόταση έγινε δεκτή από την Πειθαρχική Ολομέλεια.

Αντίστοιχα, πρωτοδίκης που υπηρετεί στην Βόρειο Ελλάδα είχε εκκρεμείς περίπου 200 δικογραφίες, σε μερικές εκ των οποίων είχε επέλθει παραγραφή των αδικημάτων. Μάλιστα, είχε σε βάρος του 7 πειθαρχικές αποφάσεις για σημαντικές καθυστερήσεις, ενώ κρίθηκε μη προακτέος για το λόγο αυτό. Και στη δική του περίπτωση προτάθηκε η οριστική απόλυση λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας του, με την Ολομέλεια να επικυρώνει την πρόταση.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Πηγή: newsbomb.gr