Η Ρώμη τη νύχτα: Εννιά φωτογραφίες μας δείχνουν την ρομαντική πλευρά της

Η Ρώμη τη νύχτα: Εννιά φωτογραφίες μας δείχνουν την ρομαντική πλευρά της

Η Ρώμη, η πρωτεύουσα της Ιταλίας, η Αιώνια Πόλη, είναι μία από τις πιο ιστορικές πόλεις του κόσμου. Τα ίχνη της ιστορίας της είναι εμφανή όχι μόνο στα μουσεία της, αλλά στον αστικό ιστό της σύγχρονης πόλης.

Το Κολοσσαίο και η αρχαία αγορά, οι οβελίσκοι της, το Βατικανό, ο ίδιος ο Τίβερης, τα σιντριβάνια – έργα τέχνης που κοσμούν τις πλατείες της, θυμίζουν στον επισκέπτη σε κάθε του βήμα πως βρίσκεται σε έναν ιστορικό τόπο, όπου έζησαν σπουδαίες προσωπικότητες και μεγαλούργησαν αξεπέραστοι καλλιτέχνες. Η Ρώμη άλλωστε δεν εξαντλείται στην αρχαία ιστορία της, καθώς υπήρξε κέντρο πολιτισμού και μεταγενέστερα, κατά τον Μεσαίωνα και φυσικά κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε, πως ακόμα και κατά τον 20ό αιώνα, η Ρώμη, με τα περίφημα στούντιο της Τσινετσιτά, υπήρξε σπουδαίο κέντρο του κινηματογράφου, εφάμιλλο με το Χόλιγουντ.

Εκεί που η μαγεία και η ατμόσφαιρα της Αιώνιας Πόλης απογειώνεται σε ύψιστα επίπεδα όμως, είναι όταν πέφτει το σκοτάδι και τα εντυπωσιακά της μνημεία, λούζονται είτε στο φως του φεγγαριού, είτε στα κιτρινωπά φώτα των δρόμων. Αγάλματα με περίτεχνες μορφές, σιντριβάνια που καθηλώνουν, όπως η Φοντάνα ντι Τρέβι ή η Φοντάνα των Τεσσάρων Ποταμών στην Πιάτσα Ναβόνα, τα Ισπανικά Σκαλιά, τα στενά δρομάκια της πόλης με τα ψηλά κτήρια και τις θεόρατες πόρτες, όλα αποκτούν μια πολύ διαφορετική εικόνα από εκείνη που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Θα μπορούσε πολύ εύκολα να πει κάποιος πως εκείνες, τις νυχτερινές ώρες, οι επισκέπτες βλέπουν μια άλλη πόλη, μια ακόμα πιο μαγική Ρώμη, που θέλει να μας κάνει αιώνιους θαυμαστές της.

Ας δούμε εννιά νυχτερινές φωτογραφίες που μας δείχνουν τη ρομαντική πλευρά της Ρώμης:

  1. Η Φοντάνα ντι Τρέβι, ίσως το πιο διάσημο σιντριβάνι στον κόσμο, είναι πραγματικά άκρως εντυπωσιακό τη νύχτα, καθώς ο επισκέπτης ακούει από μακριά τον ήχο του νερού, προτού, ξαφνικά, αντικρύσει μέσα στα στενά της παλιάς πόλης, αυτό το υπερθέαμα. Το ρυθμού μπαρόκ σιντριβάνι έχει ύψος 25,9 μέτρα και πλάτος 49 μέτρα και κατασκευάστηκε το 1762.
  2. Το Κολοσσαίο υπό το φως του φεγγαριού, αναδεικνύει την ιστορία της πόλης, στον… υπέρτατο βαθμό ρομαντισμού. Αν και το ίδιο το μνημείο δεν παραπέμπει παρά σε θηριωδίες, είναι πλέον το σύμβολο της Αιώνιας Πόλης και την χαρακτηρίζει παγκοσμίως.
  3. Το Βατικανό και η πλατεία του Αγίου Πέτρου, είναι σημεία αναφοράς όχι μόνο για τη Ρώμη αλλά για όλους τους Καθολικούς παγκοσμίως. Η μεγαλοπρεπής εκκλησία με τον θεόρατο τρούλο, αλλά και ο πανύψηλος οβελίσκος στο κέντρο της πλατείας, τα αμέτρητα αγάλματα που την κοσμούν και ιδίως η ατμόσφαιρα που αποπνέουν αυτά τα ανυπολόγιστης αξίας μνημεία, κάνουν την κεντρική πλατεία του Βατικανού ένα από τα πιο επιβλητικά σημεία της Γης.
  4. Το Καστέλ Σαντάντζελο βρίσκεται λίγο έξω από το Βατικανό και ονομάστηκε έτσι (Κάστρο του Αγγέλου), καθώς στο πιο ψηλό του σημείο βρίσκεται ένα εντυπωσιακό άγαλμα αγγέλου. Το κάστρο βρίσκεται στην όχθη του Τίβερη και με την άλλη πλευρά της πόλης το συνδέει η ομώνυμη γέφυρα, η οποία κοσμείται από δέκα αγάλματα αγγέλων, καθένας από τους οποίους κρατά ένα αντικείμενο από τη Σταύρωση.
  5. Η Πιάτσα ντελ Πόπολο είναι ένας ακόμη χώρος βαριά φορτισμένος από την ιστορία της Ρώμης, καθώς επί αιώνες εκεί γίνονταν οι δημόσιες εκτελέσεις των καταδικασμένων σε θάνατο. Ένας τεράστιος αιγυπτιακός οβελίσκος και οι δίδυμες εκκλησίες Σάντα Μαρία ντέι Μιράκολι (1681) και Σάντα Μαρία στο Μοντεσάντο (1679) την χαρακτηρίζουν σήμερα, ενώ είναι αφετηρία τριών πολύ σημαντικών δρόμων της Ρώμης, της λεγόμενης «τρίαινας»: Η Βία ντελ Κόρσο στο κέντρο, η Βία ντελ Μπαμπουίνο στα αριστερά και η Βία ντε Ριπέτα στα δεξιά.
  6. Η αρχαία αγορά της Ρώμης εκτείνεται σε ένα μεγάλο μήκος που ξεκινά από το Κολοσσαίο και την Αψίδα του Μεγάλου Κωνσταντίνου και καταλήγει στο Καπιτώλιο. Το Φόρουμ, όπως ονομαζόταν στα λατινικά, ήταν επί αιώνες το κέντρο της Ρώμης, το μέρος όπου γίνονταν παρελάσεις, ομιλίες, αγώνες, αλλά και δίκες. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά υπαίθρια μουσεία στον κόσμο.
  1. Στα στενά σοκάκια της Ρώμης αναδεικνύεται η ιστορικότητα και η συνέχεια της πόλης. Τα πανύψηλα κτήρια, με τα έντονα χρώματα και τα ξύλινα πορτοπαράθυρα, επισημαίνουν τον πλούτο των ιδιοκτητών τους, όταν κάθε ευγενής Ρωμαίος είχε το δικό του παλάτσο. Η αρχιτεκτονική της πόλης υπενθυμίζει πως το ιστορικό της κέντρο τουλάχιστον, παραμένει επί αιώνες αναλλοίωτο.
  2. Η Φοντάνα ντελ Μόρο, η Κρήνη του Μαυριτανού βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πιάτσα Ναβόνα, μίας από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές πλατείες της Ρώμης. Το σιντριβάνι είναι μπαρόκ ρυθμού, έργο του Τζάκομο ντέλα Πόρτα, που όμως τελειοποιήθηκε από τον Μπερνίνι, το 1574.
  3. Στα πλακόστρωτα σοκάκια της Ρώμης, ακόμα και στα πιο κεντρικά σημεία, όπως αυτό της φωτογραφίας που βρίσκεται δίπλα στο Πάνθεον, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει στιγμές ηρεμίας και γαλήνης, ώστε να συνδεθεί πραγματικά με το περιβάλλον και να μπορέσει να θαυμάσει όσα βλέπει να συμβαίνουν γύρω του κι όσα φαντάζεται πως συνέβαιναν στο ίδιο ακριβώς σημείο επί χιλιάδες χρόνια…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή: newsbomb.gr