fbpx

Φινλανδία: Η χώρα των λιμνών, των πάγων και… του Άγιου Βασίλη

Μία από τις βορειότερες χώρες της Ευρώπης, η Φινλανδία βρίσκεται στη Σκανδιναβική χερσόνησο και συνορεύει με τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Ρωσία. Το 30% των εδαφών της περίπου βρίσκονται εντός του αρκτικού κύκλου και κατοικούνται από Λάπωνες.

Πρωτεύουσα είναι το Ελσίνκι, ενώ η πιο διάσημη περιοχή της είναι το Ροβανιέμι, εκεί που «βρίσκεται» το χωριό του Άη Βασίλη. Από τη Φινλανδία μπορούν οι επισκέπτες να θαυμάσουν το Βόρειο Σέλας, ενώ χαρακτηριστικό της χώρας είναι οι αμέτρητες λίμνες της και τα πολυάριθμα νησιά.

Ένα ταξίδι στη Φινλανδία ξεκινά φυσικά από το Ελσίνκι, που βρίσκεται νότια, στις ακτές του κόλπου της Φινλανδίας, στη Βαλτική Θάλασσα και έχει συνολικά, ως μητροπολιτική περιοχή, περί τα 1,2 εκατομμύρια κατοίκους. Ιδρύθηκε το 1550 και το πιο χαρακτηριστικό του αξιοθέατο είναι η πλατεία Senate. Εκεί βρίσκεται ο Καθεδρικός ναός της πόλης, που ολοκληρώθηκε το 1852, αλλά ήταν έμπνευση του Καρλ Λούντβιχ Ένγκελ, αλλά και άλλα εντυπωσιακά κτήρια, όπως το πανεπιστήμιο, η βιβλιοθήκη και το κεντρικό κτήριο της φινλανδικής κυβέρνησης. Στην πλατεία Market στήνεται η μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά της πόλης.

Με πλοιάριο από το λιμάνι, οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν στο εντυπωσιακό θαλάσσιο οχυρό Suomenlinna, που είναι χαρακτηρισμένο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο, ενώ επίσης με πλοιάριο μπορούν οι επισκέπτες να δουν το νησί Seurasaari, ένα ανοιχτό υπαίθριο μουσείο που παρουσιάζει την παραδοσιακή ζωή των Φινλανδών, αλλά και τον ζωολογικό κήπο της πόλης, που είναι επίσης χτισμένος σε άλλο νησάκι. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως για να γνωρίσει κάποιος πραγματικά τη Φινλανδία και ειδικά το Ελσίνκι, είναι καλό να απολαύσει μια κρουαζιέρα στο αρχιπέλαγος με τα δεκάδες μικρά νησάκια, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ή και με παγοθραυστικό στη Βαλτική – μια πραγματικά μοναδική εμπειρία.

Αρκετά βορειότερα από το Ελσίνκι, στα όρια του Αρκτικού Κύκλου, βρίσκεται το Ροβανιέμι, η πρωτεύουσα της περιφέρειας της Λαπωνίας και μόλις οκτώ χιλιόμετρα από εκεί, το «Χωριό του Άγιου Βασίλη», αυτό που όλος ο δυτικός κόσμος θεωρεί ως πατρίδα του αγαπημένου άγιου των παιδιών! Δεκάδες ατραξιόν στην περιοχή κάνουν τους πάντες να ξανανιώθουν παιδιά, ενώ μεταξύ ξωτικών, ταράνδων και αρκτικών σκύλων που σέρνουν έλκηθρα στα χιόνια, υπάρχει κι ένας ζωολογικός κήπος αρκτικών ζώων, με όλα τα είδη που ζουν στους πάγους. Όπως είναι φυσικό, την περίοδο των Χριστουγέννων, το Ροβανιέμι γεμίζει κόσμο, ενώ το χωριό και το άκρως εντυπωσιακό SantaPark φιλοξενούν μικρούς και μεγάλους που είναι έτοιμο να κάνουν το παραμύθι όσο πιο πραγματικό γίνεται!

Τι «πρέπει» να κάνουμε στη Φινλανδία

Εκτός από τις ομορφιές της φύσης και των μνημείων, όποιος ταξιδέψει στη Φινλανδία, οφείλει να κάνει δύο πράγματα για νιώσει ολοκληρωμένη την εμπειρία. Να ταξιδέψει στον Αρκτικό Κύκλο για να δει το Βόρειο Σέλας και να απολαύσει σάουνα, την αγαπημένη, χαλαρωτική συνήθεια των Φινλανδών.

Και μπορεί η σάουνα να είναι απλή υπόθεση, καθώς πράγματι οι Φινλανδοί την απολαμβάνουν πολύ συχνά κι έτσι ο επισκέπτης μπορεί να την απολαύσει σχεδόν παντού, το Βόρειο Σέλας απαιτεί πλήρη οργάνωση και προγραμματισμό. Το συμπαντικό αυτό φαινόμενο είναι ορατό μόνο από συγκεκριμένα σημεία και υπό συγκεκριμένες συνθήκες και έτσι ένα «τυχαίο» ταξίδι ως εκεί, δεν είναι αρκετό. Επίσης, είναι καλό να γνωρίζουν όλοι πως τις περισσότερες φορές το θέαμα αποτυπώνεται πολύ καλύτερα και εντυπωσιακότερα σε μια καλή φωτογραφική μηχανή, ειδικά ρυθμισμένη για αυτό, παρά φαίνεται με γυμνό μάτι – πολύ απλά, κάποιος πρέπει να γνωρίζει τι ψάχνει να δει για να το αντιληφθεί.

Μια από τις χώρες του Βορρά που μας συγκινούν ακριβώς επειδή μοιάζουν τόσο διαφορετικές σε σχέση με την Ελλάδα, η Φινλανδία μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες της αξεπέραστες εμπειρίες ζωής. Επιλέγοντας προσεκτικά την εποχή που ταξιδεύουμε, καθώς το φως της ημέρας εξαρτάται από το καλοκαίρι και τον χειμώνα, επιλέγουμε και το τι θέλουμε να δούμε, τι θέλουμε να κερδίσουμε από ένα τέτοιο, μοναδικό ταξίδι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή: newsbomb.gr

0 Shares