Εξελίξεις: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι «ο Πούτιν θέλει να μεταφέρει τον πόλεμο στην Υπερδνειστερία»

Εξελίξεις: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι «ο Πούτιν θέλει να μεταφέρει τον πόλεμο στην Υπερδνειστερία»

Η Υπερδνειστερία είναι ο επόμενος στόχος της ρωσικής πολεμικής μηχανής, σύμφωνα με την διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χάινς

Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία και μια ρωσική νίκη στο Ντονμπάς στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Άβριλ Χάινς.

«Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του οποίου εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς», είπε η Χάινς στο Κογκρέσο.

Η επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο αποκρούστηκε τον Μάρτιο από μια ισχυρή ουκρανική αντίσταση.

Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν υπολόγιζε ότι η αποφασιστικότητα της Δύσης θα αποδυναμωνόταν με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο πόλεμος συνεχιζόταν.

Σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν σκοπεύει να περιορίσει την επιθυμία του να καταλάβει μόνο την περιοχή του Ντονμπάς, αλλά θέλει να μεταφέρει τον πόλεμο στην Υπερδνειστερία, μια περιοχή της Μολδαβίας που αποσχίστηκε το 1990.

Ο Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, για το οποίο «πιθανώς» θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία, τόνισε η Χάινς.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα εγκρίνει τη χρήση πυρηνικών όπλων μόνο εάν αντιληφθεί υπαρξιακή απειλή για το ρωσικό κράτος ή το καθεστώς», πρόσθεσε.

«Σε σχέση με την πραγματικότητα ότι ο Πούτιν αντιμετωπίζει μια αναντιστοιχία μεταξύ των φιλοδοξιών του και των σημερινών συμβατικών στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, πιθανότατα αυτό σημαίνει ότι οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να μας δουν να κινούμαστε σε μια πιο απρόβλεπτη και δυνητικά κλιμακούμενη τροχιά», συμπλήρωσε η Χάινς.

Κατά την ίδια ακρόαση στο Κογκρέσο, ο διευθυντής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA), υποστράτηγος Σκοτ Μπέριερ, δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε στασιμότητα.

«Οι Ρώσοι δεν κερδίζουν και οι Ουκρανοί δεν κερδίζουν και βρισκόμαστε σε κάποιας μορφής στασιμότητα», ανέφερε ο Μπέριερ.

Τι είναι η Υπερδνειστερία και ο ρόλος της για τη Ρωσία

Η Υπερδνειστερία είναι μια στενή λωρίδα γης με μέγεθος περίπου 1.350 τετραγωνικών μιλίων, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και την υπόλοιπη Μολδαβία, λίγο μεγαλύτερη από το Ρόουντ Άιλαντ, τη μικρότερη πολιτεία των ΗΠΑ, οπως χαρακτηριστικά αναφερει το CNN.

Φιλοξενεί περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ρωσόφωνοι. Kήρυξε την ανεξαρτησία της από την πρώην σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας μετά από έναν πόλεμο δύο ετών (1990-1992) που ξέσπασε κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι Ρώσοι παρενέβησαν για να στηρίξουν την Υπερδνειστερία, αλλά ποτέ δεν την αναγνώρισαν ως ανεξάρτητο κράτος. Η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης της Μολδαβίας και των αυτονομιστών έληξε με κατάπαυση του πυρός το 1992, αλλά περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες παρέμειναν στην Υπερδνειστερία από τότε.

Η δήλωση του υποστράτηγου Mινεκάεφ, που καθόριζε τη στρατηγική της Ρωσίας για τη «δεύτερη φάση» του πολέμου, προκάλεσε άμεσο συναγερμό από τις αρχές της Μολδαβίας, οι οποίες κάλεσαν τον Ρώσο πρεσβευτή.

Οι δηλώσεις για την Υπερδνειστερία είναι «αβάσιμες και έρχονται σε αντίθεση με τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας που υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Μολδαβίας.

Κατά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη, Μολδαβοί αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι η χώρα είναι «ουδέτερο κράτος και αυτή η αρχή πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους τους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Στρατιωτικοί αναλυτές υποπτεύονται ότι η Ρωσία σχεδιάζει να στηριχθεί στην Υπερδνειστερία για υλικοτεχνική υποστήριξη και να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική της θέση για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας για να καταλάβει το λιμάνι της Οδησσού.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Πηγή: newsbomb.gr