Ημερομηνία-κλειδί για το μέλλον της Avramar με δεσμευτικές προσφορές από υποψήφιους επενδυτές

Η Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου αναδεικνύεται σε κομβική ημερομηνία για το μέλλον της Avramar, καθώς είναι προγραμματισμένη η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τα τρία σχήματα που προχώρησαν στην τελική φάση. Αυτά είναι το ισπανικό fund Atitlan, η ελληνική Philosofish και ο αραβικός όμιλος Aqua Bridge. Οι τράπεζες και η Avramar θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τις προσφορές που θα λάβουν.

Η Avramar, αν και έχει ιστορικό σημαντικών συγχωνεύσεων, δεν αναμένεται να διατηρήσει την ίδια δραστηριότητα όπως κατά την τριπλή συγχώνευση των εταιρειών «Νηρεύς», «Σελόντα» και «Ανδρομέδα». Η νέα της εικόνα θα είναι αισθητά μικρότερη, και τα φιλόδοξα σχέδια για έναν «εθνικό πρωταθλητή» φαίνονται μακρινά, τουλάχιστον μέχρι την πλήρη εφαρμογή του επιχειρηματικού πλάνου του νέου ιδιοκτήτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ισπανικό fund Atitlan έχει δεσμευτεί για παραγωγή 50.000 τόνων, ποσότητα που κρίνεται ικανοποιητική. Από τη στιγμή που η Avramar διαθέτει άδειες για παραγωγή 60.000-70.000 τόνων, οι αναλυτές προβλέπουν ότι κάποιες μονάδες ίσως πωληθούν σε τρίτους μετά την εξαγορά, έτσι ώστε η εταιρεία να ανακτήσει μέρος από τα χρέη της.

Ωστόσο, παρά τη σοβαρότητα που δείχνουν οι πιστώτριες τράπεζες και οι ιδιοκτήτες της Avramar προς το ισπανικό fund, υπάρχουν ανησυχίες για την έλλειψη εμπειρίας του Atitlan στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας. Ειδικοί του κλάδου σημειώνουν ότι το πραγματικό αδύνατο σημείο των ελληνικών εταιρειών δεν είναι τόσο η παραγωγή, όσο οι πωλήσεις, ειδικά αυτές που παραδίδουν κέρδη.

Επιπλέον, η παραγωγή ελληνικών ιχθύων παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια, αλλά η αγορά χάνει το έδαφος της, με τις τιμές πώλησης να είναι συχνά κάτω του κόστους. Παράλληλα, οι εξαγωγές τουρκικών ψαριών μέσω Ελλάδας εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί, γεγονός που επηρεάζει την αγορά.

Σημαντικός παράγοντας στις διαπραγματεύσεις θα είναι και το ποσοστό του «κουρέματος» του χρέους. Οι υποψήφιοι επενδυτές αναφέρουν ότι ζητούν «κούρεμα» άνω του 70%, και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν υψηλότερο ποσοστό διαγραφής χρεών στην πρόσφατη εξυγίανση της «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες». Οι υποχρεώσεις της Avramar ανέρχονται στα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Εν κατακλείδι, αν και δεν έχει ζητηθεί μέχρι στιγμής παράταση της διαδικασίας, είναι πιθανό να εξεταστεί η πιθανότητα ενός ολιγοήμερου καθυστερημένου προθεσμίας μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Οι εξελίξεις στην αγορά αναμένονται με ενδιαφέρον.

Πηγή: kathimerini.gr