fbpx

Επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ στο φάρμακο μέχρι το 2025 – Συνάντηση Μητσοτάκη – ΠΕΦ

Συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) είχε το πρωί της Πέμπτης (29/07/2021), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Στο επίκεντρο της συζήτησης, η οποία διεξήχθη σε θετικό κλίμα, ήταν τα επενδυτικά σχέδια της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία φτάνουν 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2025.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έναρξη της συζήτησης, εστίασε στη σχέση τιμής και ποιότητας. «Θέλουμε τα καλύτερα φάρμακα στην καλύτερη τιμή. Η πολιτική που εφαρμόζουμε έχει ορατά αποτελέσματα. Στηρίξαμε και θα στηρίξουμε τον κλάδο της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία. Μπορούμε να βρούμε τη θέση που μας αρμόζει στην παγκόσμια αγορά» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρυφών, χαρακτήρισε success story την απόφαση της κυβέρνησης για το συμψηφισμό των επενδυτικών δαπανών με μέρος του clawback. «Η απόφαση που πήρατε το 2019 για τον συμψηφισμό των δαπανών για επενδύσεις με το clawback που καταβάλλει η φαρμακοβιομηχανία, ήταν ένα success story και δικαιώθηκε απόλυτα. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για επένδυση κεφαλαίων που δεν υπήρχε μέχρι πρότινος. Η κατάσταση στον τομέα των επενδύσεων είναι η καλύτερη τις τελευταίες δεκαετίες», ανέφερε στην τοποθέτησή του. Πρόσθεσε ότι προγραμματίζονται σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο, ύψους 1,2 δις ευρώ έως το 2025 οι οποίες θα δημιουργήσουν πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Συμφωνα με τα επενδυτικά σχέδια θα δημιουργηθούν 12 νέα εργοστάσια, 32 νέες μονάδες παραγωγής και 56 νέες γραμμές παραγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τονίστηκε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό, να επιστρέψουν για να εργαστούν στην Ελλάδα. Σε κάποιους τομείς δε υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών, ενώ αναφέρθηκε ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με πανεπιστήμια για την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων.

Από την πλευρά της ΠΕΦ κατατέθηκαν, επίσης, προτάσεις που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις επενδύσεις. Πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι η ΠΕΦ επεσήμανε και ορισμένα ακόμη ζητήματα, προς επίλυση. Τέθηκε το θέμα της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών που εκκρεμεί, καθώς και η τήρηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στη συνταγογράφηση, ώστε να μην συνταγογραφείται κατευθείαν το πιο ακριβό σκεύασμα. Στόχος είναι ο έλεγχος της συνταγογράφησης να συμβάλλει στη συγκράτηση του clawback. Τέλος, ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία είναι το γεγονός ότι ο συμψηφισμός του clawback με επενδυτικές δαπάνες που αφορούν σε αναβάθμιση υποδομών και τεχνολογικού εξοπλισμού έχει ημερομηνία λήξης. Το επενδυτικό clawback τα επόμενα χρόνια θα αφορά σε δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης και κλινικών μελετών. Αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας είναι να παραταθεί η ισχύς του επενδυτικού clawback και για τις επενδύσεις στην παραγωγή, ώστε να ευωδοθούν περισσότερα επενδυτικά σχέδια, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Στη σύσκεψη από την πλευρά της κυβέρνησης μετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Από την πλευρά της ΠΕΦ συμμετείχαν ο Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος ΠΕΦ, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΕΛΠΕΝ, ο Δημήτρης Δέμος, Αντιπρόεδρος ΠΕΦ, Δ/νων Σύμβουλος Demo, ο Θεόδωρος Κωλέτης, Αντιπρόεδρος ΠΕΦ και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Pharmathen, o Νίκος Μπουφίδης, Ταμίας ΠΕΦ, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος Bennett, Medical PQ και Humana, o Άρης Μητσόπουλος, Δ/νων Σύμβουλος RAFARM, o Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Γενικός Διευθυντής ΒΙΑΝ Α.Ε., o Δημήτρης Αναγνωστάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Boehringer Ingelheim Ελλάς ΑΕ και η Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια ΠΕΦ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή: newsbomb.gr

0 Shares