Δίκη Τοπαλούδη: Αρνήθηκαν 3 δικηγόροι να αναλάβουν τον ενα κατηγορούμενο – Αντέδρασε η εισαγγελέας

Δίκη Τοπαλούδη: Αρνήθηκαν 3 δικηγόροι να αναλάβουν τον ενα κατηγορούμενο - Αντέδρασε η εισαγγελέας

Δίκη Τοπαλούδη: Η άρνηση τριών δικηγόρων να υπερασπιστούν τον έναν εκ των κατηγορούμενων για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη σημάδεψε την τρίτη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για την υπόθεση

Με προβλήματα ξεκίνησε για τρίτη φορά στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η δίκη για τη δολοφονία της Ελενης Τοπαλουδη, καθώς ο αρχικώς διορισθείς συνήγορος του Αλβανού κατηγορούμενου παραιτήθηκε από την υπεράσπισή του. Τελικά το δικαστήριο διέκοψε για 21 Μαρτίου διορίζοντας δυο νέους δικηγόρους. Οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη ζήτησαν από το δικαστήριο να εξεταστούν στις 28 Μαρτίου και το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα.

Νωρίτερα, το δικαστήριο κάλεσε από την κατάλογο τρεις άλλους δικηγόρους για να εκπροσωπήσουν τον κατηγορούμενο, χωρίς να δεχτεί κανείς. Μάλιστα, επικαλέσθηκαν λόγους ηθικής τάξεως, με την οικογένεια και τους συγγενείς της Ελένης να χειροκροτούν τις τοποθετήσεις τους. «Είμαι από τη Ρόδο η ίδια και το καλοκαίρι επισκέφθηκα το σημείο που πνίξανε αυτό το κορίτσι. Είμαι η ίδια μητέρα και δεν μπορώ να αναλάβω την υπόθεση. Μου είναι αδύνατον» τόνισε η πρώτη δικηγόρος και καταχειροκροτήθηκε.

Η δεύτερη δικηγόρος που κλήθηκε από το δικαστήριο, σημείωσε: «Και μόνο που είμαι εδώ, είμαι πολύ ταραγμένη. Δεν θα ασκήσω τα καθήκοντά μου ούτε κι εγώ». Την άρνηση και του τρίτου δικηγόρου να αναλάβει την υπόθεση εισέπραξε το δικαστήριο, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει: «Ως άνδρας που σέβεται τη γυναίκα δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την υπόθεση».

Οι συνεχόμενες αρνήσεις οδήγησαν την εισαγγελέα της έδρας στην υπενθύμιση ότι το δικαιικό σύστημα της χώρας επιτάσσει ότι δικαιούται υπεράσπισης κάθε κατηγορούμενος. «Υπάρχει νομικός πολιτισμός, ευτυχώς, και κάθε κατηγορούμενος δικαιούται υπεράσπισης, ότι και να έχει κάνει. Πάντως και στα ποινικά, αυτούς που υπερασπίζεστε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα έχουν διαπράξει. Αυτό είναι ντροπή για το νομικό σύστημα. Αυτό μπορεί να το θέλει η κοινή γνώμη αλλά δεν είναι σωστό. Η σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και η ΕΣΔΑ που τόσες φορές επικαλείστε προβλέπει το δικαίωμα στην υπεράσπιση. Αν πάει έτσι τότε κανείς δε θα έρθει». Το δικαστήριο αποσύρθηκε για να ορίσει νέους δικηγόρους.

Τι προηγήθηκε

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο πρώτος συνήγορος του Αλβανού κατηγορούμενου που είχε διοριστεί από το δικαστήριο υπέβαλλε την παραίτηση του. Αν και το δικαστήριο είχε δώσει πολυήμερη προθεσμία προκειμένου να μελετήσει τη δικογραφία, εκείνος σήμερα εμφανίστηκε στο ακροατήριο με την έναρξη της δίκης και ζήτησε αναβολή, διότι όπως είπε δεν είναι έτοιμος ακόμη.

Μάλιστα, επικαλέστηκε απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για μη συμμετοχή των δικηγόρων, σε δίκες μετά την τρίτη διακοπή εφόσον δεν έχει αρχίσει η αποδεικτική διαδικασία, ζητώντας να αναβληθεί η υπόθεση. Απευθυνόμενη στον δικηγόρο η Πρόεδρος του δικαστηρίου υπενθύμισε ότι το δικαστήριο έχει προχωρήσει από την πρώτη συνεδρίαση στην κλήρωση των ενόρκων και έχει συγκροτηθεί, αλλά και πως δόθηκε μεγάλη προθεσμία για μελετηθεί η δικογραφία.

Συνήγορος: Παραιτούμαι σε τόσο σοβαρή δίκη σας είχα πει την προηγούμενη φορά ότι χρειάζεται διακοπή μέχρι τον Απρίλιο για να μελετήσω τη δικογραφία.
Πολιτική Αγωγή: Οι άλλοι συνάδελφοι διάβασαν σε δυο ώρες την απόφαση. Τι είναι αυτά που λέτε;
Πρόεδρος: Το δικαστήριο πριν ένα μήνα διάβασε την απόφαση όταν τη χρεώθηκε. Εσείς θέλετε τόσους μήνες;
Συνήγορος: Παραιτούμαι.
Εισαγγελέας: Τότε να διορίσουμε τρεις νέους δικηγόρους.

Έξω από τη δικαστική αίθουσα ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη επεσήμανε στον παραιτηθέντα συνήγορο την ταλαιπωρία που υφίσταται η οικογένεια του. «Συμπαρίσταμαι στο πόνο σας αλλά και εγώ πρέπει να κάνω τη δουλειά μου», του απάντησε ο δικηγόρος.

Σημειώνεται, ότι ο έτερος κατηγορούμενος με καταγωγή από τη Ρόδο ο οποίος και σήμερα έδωσε το «παρών» στη δίκη αρνήθηκε τις κατηγορίες του ομαδικού βιασμού και της ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζει.

«Δεν φταίω. Δε έκανα αυτά για τα οποία κατηγορούμαι και ζητάω συγγνώμη. Αγαπώ και σέβομαι τους ανθρώπους» είπε και απαντώντας σχετικά με την επαγγελματική του ιδιότητα, δήλωσε ζαχαροπλάστης.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Ελένης Τοπαλούδη: Στα δικαστήρια συγκινημένη η μητέρα της

Δίκη Τοπαλούδη: Ξέσπασε η μητέρα της Ελένης μετά τη νέα διακοπή για τις 15/3 – «Ντροπή, ντροπή»

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Πηγή: newsbomb.gr