Δένδιας: Δεν ήταν επιλογή μας η διατάραξη των ελληνορωσικών σχέσεων – Τι είπε για Τουρκία

Δένδιας: Δεν ήταν επιλογή μας η διατάραξη των ελληνορωσικών σχέσεων – Τι είπε για Τουρκία

Η παρέμβαση του υπουργού Άμυνας στο Φόρουμ των Δελφών – Η Ρωσία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και οι διεθνείς συγκυρίες – Συνάντηση με Πάιατ και Φλέικ.

Στις ελληνορωσικές σχέσεις όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του στο Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εξωτερικών..

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, «δεν ήταν δική μας επιλογή η διατάραξη των ελληνορωσικών σχέσεων», επισημαίνοντας πως και ο ίδιος δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από αυτή την εξέλιξη, αλλά και ευρύτερα των ευρωρωσικών σχέσεων, που ήρθαν ως αποτέλεσμα «συγκεκριμένης συμπεριφοράς».

«Η Ελλάδα δεν είχε καμία άλλη επιλογή, υπερασπίστηκε τις θέσεις της έναντι αναθεωρητικών αντιλήψεων και τις αρχές που παγίως εκφράζει, εναπόκειται στη Ρωσία να επιστρέψει στη διεθνή κοινότητα, κάτι που κάθε άλλο παρά εύκολο είναι», δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν καταλογίζει την εισβολή στην Ουκρανία στο ρωσικό λαό, αλλά στην ηγεσία του. «Είναι τραγικό να μιλάμε για πόλεμο στον 21ο αιώνα. Ασκούμε πολιτική αξιών» είπε.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η χώρα μας έχει πολύ σαφή τοποθέτηση που πηγάζει από πάγιες αρχές της ελληνικής και ευρωπαϊκή πολιτικής. Στέκεται αλληλέγγυα στην Ουκρανία όπως και σε κάθε χώρα. Οι θέσεις της Ελλάδας έναντι της Ουκρανίας είναι οι ίδιες με τις θέσεις της για την Κύπρο. Σημασία έχει η μεγάλη εικόνα» ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας.

Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, έχει ενδιαφέρον για την ομογένεια στην παράκτια ζώνη της μαύρης Θάλασσας που ζει στην περιοχή επί αιώνες. «Σε ταξίδι μου είχα παρακαλέσει τη ρωσική πλευρά να δείξει ιδιαίτερη προσοχή για τους ομογενείς. Το 2014 η Ρωσία είχε εκλάβει μια κηδεία ως στρατιωτική μονάδα και με βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 14 ομογενείς», υπενθύμισε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κυρίας Βικτόρια Νούλαντ, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως η ίδια εξέφρασε μια άποψη, πως ο αγωγός EastMed είναι ολοζώντανος. «Λέει ότι ο αγωγός δεν είναι χρήσιμος στην τρέχουσα περίοδο. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος μέσω καλωδίων που έχει ακριβώς την ίδια όδευση. Είναι υπέρ του σχήματος 3+1 οι ΗΠΑ και βασίζουν πολλά σε αυτό» τόνισε.

Όσο για τα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στη διεθνή συγκυρία για την στάση των ΗΠΑ στην προμήθεια F-16 στην Τουρκία. «Εμείς διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας. Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει τις βασικές παραμέτρους της εξωτερικής της πολιτικής με βάση το διεθνές δίκαιο. Το casus belli είναι παντελώς απαράδεκτο».

Στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Δένδιας είχε συζητήσεις με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ, αλλά και τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Πηγή: newsbomb.gr