Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να μας συνοδεύει σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας μας. Συχνά εκδηλώνεται σε στιγμές που μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, όπως η καθυστέρηση κάποιου σε ένα φανάρι ή οι διαφωνίες που προκύπτουν στα social media. Αναμφίβολα, ο θυμός είναι παρών γύρω μας, είτε εκδηλώνεται ανοιχτά είτε παραμένει σιωπηλός. Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το συναίσθημα, για να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε με αυτό.
Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεύτρια Μόγια Σάρνερ έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα του θυμού. Στη στήλη της στον Guardian και στο πρόσφατο βιβλίο της “When I Grow Up: Conversations with adults in search of adulthood”, εξετάζει τον τρόπο που ενηλικιωνόμαστε και πώς οι συναισθηματικές μας εμπειρίες, όπως ο θυμός, μας επηρεάζουν. Στις συνεδρίες της, παρατηρεί ότι συχνά η πηγή του θυμού δεν είναι αυτό που νομίζουν οι ασθενείς της και ότι οι ενοχλήσεις τους μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών άλλων, βαθύτερων αιτίων.
Σημαντική είναι η αναγνώριση ότι οι κοινωνικές πλατφόρμες συχνά οδηγούν σε εκδηλώσεις θυμού, ενώ οι χρήστες μπορεί να αισθάνονται ότι φωνάζουν στο κενό. «Πολλοί γίνονται “κωφοί” απέναντι στον συναισθηματικό τους κόσμο, δεν ακούνε και δεν μεταβολίζουν τον θυμό τους», εξηγεί η Μόγια Σάρνερ. Αυτή η διαχείριση των συναισθημάτων στο διαδίκτυο μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, καθώς πολλές φορές δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κατανοήσει την πραγματική φύση αυτών των συναισθημάτων.
Επιπλέον, είναι κοινό να νιώθουμε θυμό σε συνδυασμό με άλλα συναισθήματα, όπως η θλίψη. «Αν κάποιος αισθάνεται ότι τον αδικούν, μπορεί να νιώσει θυμό αλλά και βαθιά στενοχώρια», σημειώνει η ειδικός. Η αναγνώριση και η αποδοχή αυτών των συναισθημάτων είναι καθοριστική για την προσωπική ανάπτυξη. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να μας προσφέρει εργαλεία για να αναγνωρίσουμε και να επεξεργαστούμε τον θυμό μας, χωρίς να τον αποφεύγουμε.
Επιπρόσθετα, ο θυμός δεν είναι απλώς ένα «κακό» συναίσθημα από το οποίο πρέπει να απαλλαγούμε. Αντιθέτως, έχει τη δική του αξία και μπορεί να μας προειδοποιήσει για κακές συμπεριφορές ή καταστάσεις που χρήζουν προσοχής. Η Μόγια Σάρνερ τονίζει ότι «χωρίς τον θυμό, ενδέχεται να μην αναγνωρίσουμε τα σήματα κινδύνου σε κακοποιητικές σχέσεις». Είναι ουσιαστικό να αγκαλιάσουμε τον θυμό μας και να τον κοιτάξουμε κατάματα, ώστε να μπορούμε να τον διαχειριστούμε υγιώς.
Αναφορικά με τα παιδιά, είναι φυσιολογικό να βιώνουν θυμό και είναι σημαντικό να τους παρέχουμε καθοδήγηση για να κατανοήσουν και να διαχειριστούν αυτά τα συναισθήματα. Καθώς τα παιδιά έχουν περιορισμένο έλεγχο πάνω στις ζωές τους, η υποστήριξη και η κατανόηση του θυμού τους είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή τους. Είναι σημαντικό να τους μάθουμε ότι ο θυμός τους δεν είναι παντοδύναμος και οι γονείς πρέπει να τους δείξουν πώς να εκφράζουν και να διαχειρίζονται αυτό το συναίσθημα με υγιή τρόπο.
Τελικά, η αποδοχή του θυμού ως αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας μπορεί να μας οδηγήσει σε μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του εαυτού μας.
Πηγή: kathimerini.gr