Εμβληματική φυσιογνωμία στην ιστορία της Κύπρου, ο Σπύρος Κυπριανού, καταγράφει στον πρώτο τόμο της πολιτικής αυτοβιογραφίας του «Στη μάχη της Ιστορίας όπως την έζησα, 1932-1959», που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Πατάκη, τα δραματικά γεγονότα του αντιαποικιοκρατικού αγώνα των Κυπρίων. Στο βιβλίο του, ο Κυπριανού, που υπηρέτησε και ως μάχιμος δημοσιογράφος και στενός συνεργάτης του Μακάριου, διηγείται την ιστορία όπως την έζησε, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο της εποχής.
Η «Κ» παρουσιάζει προδημοσίευση δύο επιλεγμένων αποσπασμάτων που αναφέρονται σε γεγονότα της περιόδου 1955-56. Στις 14 Δεκεμβρίου 1955, η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την αναθεωρημένη βρετανική πρόταση, διατηρώντας ωστόσο ανοιχτές τις γέφυρες για περαιτέρω συζητήσεις. Με οδηγίες του Καραμανλή, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών επισκέφθηκε τον σύμβουλο της βρετανικής πρεσβείας για να εκφράσει τη δήλωση καλή θέλησης της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την επιθυμία για επανάληψη των διαπραγματεύσεων.
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, που ήταν τότε στην Αθήνα, είχε συναντήσεις με τον νέο πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Καραμανλής εργαζόταν για μια συνεννόηση στο Κυπριακό, σε πνεύμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης και βελτίωσης των βρετανικών προτάσεων.
Στις αρχές Ιανουαρίου του 1956, ο Κυπριανού έλαβε μήνυμα από τον Μακάριο να επισκεφθεί την Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, βρέθηκε μάρτυρας της ηρωικής μάχης μαθητών του Παγκύπριου Γυμνασίου ενάντια στις δυνάμεις ασφαλείας των Βρετανών. Οι εικόνες της αντίστασης και οι συγκρούσεις, κατά την διάρκεια της μάχης αυτής, δημιουργούσαν έντονα συναισθήματα και ανησυχίες για την κατάσταση στο νησί.
Στην ομιλία του στο Λονδίνο, ο Κυπριανού τόνισε ότι αν οι διαπραγματεύσεις Μακαρίου-Χάρντινγκ είχαν αρχίσει νωρίτερα, θα είχε αποφευχθεί η αιματοχυσία. Σημαντική ήταν η διάκριση που έκανε μεταξύ της πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών και των συναισθημάτων της βρετανικής κοινής γνώμης. Η επιτυχία της εκδήλωσης στον βρετανικό Σύνδεσμο Κοινοβουλευτικού Διαλόγου, όπου το ψήφισμα υπέρ της Αυτοδιάθεσης της Κύπρου εγκρίθηκε, δείχνει τη στήριξη που υπήρχε για το κυπριακό ζήτημα.
Μέσα από αυτά τα γεγονότα, ο Κυπριανού ξεδιπλώνει την πολύπλοκη πολιτική κατάσταση της εποχής και τονίζει τη σημασία της αυτοδιάθεσης για το μέλλον της Κύπρου και των Κυπρίων.
Πηγή: kathimerini.gr