Η παραχάραξη της Ιστορίας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η ανησυχία σχετικά με τις ψεύτικες εικόνες που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) έχει αρχίσει να αυξάνεται, καθώς οι φωτογραφίες αυτές απεικονίζουν δήθεν ιστορικά γεγονότα με ρεαλισμό που ενδέχεται να παραπλανήσει το κοινό. Οι δημιουργίες αυτές, συχνά ασπρόμαυρες, εμφανίζουν ανώνυμες φιγούρες αλλά και ιστορικές προσωπικότητες, όπως τον Θεόδωρο Ρούζβελτ ή τους αδελφούς Ράιτ.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι μια εικόνα των αδελφών Ράιτ, οι οποίοι απεικονίζονται χαμογελαστοί μπροστά από το αεροπλάνο τους. Ωστόσο, οι αληθινές εικόνες τους δείχνουν σοβαρούς και σε λιτό περιβάλλον. Η προσπάθεια για μια “εορταστική” ατμόσφαιρα, όπως αναφέρει η ΤΝ που δημιούργησε την εικόνα, αναδεικνύει την παραποίηση των γεγονότων.

Η Μαρίνα Αμαράλ, καλλιτέχνιδα που ειδικεύεται στο χρωματισμό παλιών φωτογραφιών, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι αυτές οι ψεύτικες εικόνες να γίνουν αποδεκτές ως αληθινές, επηρεάζοντας την κατανόηση της Ιστορίας και μειώνοντας την εμπιστοσύνη του κοινού στην εικόνα ως αξιόπιστη πηγή. Από την άλλη, η ιστορικός Τζο Χέντγουικ Τέουις αναφέρει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς οι ψευδείς εικόνες έχουν ήδη αρχίσει να αναπαράγονται και να διαδίδονται στο διαδίκτυο, προκαλώντας παραπληροφόρηση.

Για να ξεχωρίσουν το αληθινό από το ψεύτικο, οι δύο ειδικοί στηρίζονται στην εμπειρία τους και σε ορισμένες ατέλειες που προδίδουν τις δημιουργίες της ΤΝ, όπως η παρουσία περισσότερων δακτύλων ή υπερβολικά τέλειες συνθέσεις. Επίσης, οι εικόνες αυτές δεν διαθέτουν το ανθρώπινο στοιχείο και την πρόθεση που συναντάμε στις αυθεντικές φωτογραφίες, γεγονός που τις καθιστά κενές.

Η ιστορικός Τέουις προειδοποιεί ότι θα ήταν επικίνδυνο να προσγειωθούν οι ψηφιακά δημιουργημένες εικόνες στην κατηγορία των πραγματικών, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη παραπληροφόρηση. Η έκθεση του κοινού σε αυτή τη νέα μορφή ψευδούς ιστορίας συμβάλλει στο αίσθημα της αβεβαιότητας γύρω από την αληθινή ιστορία.

Πηγή: kathimerini.gr