Μόλις χθες, τρία μέλη του Ερυθρού Σταυρού έπεσαν θύματα στην Ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του οργανισμού. Σύμφωνα με στοιχεία της Aid Worker Security Report, το 2023, συνολικά 595 εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων υπήρξαν θύματα σοβαρών επιθέσεων παγκοσμίως, με 280 από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους. Από αυτούς, 163 σκοτώθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του πολέμου στη Μέση Ανατολή, που περιλάμβαναν πολλές αεροπορικές επιδρομές. Επιπλέον, 224 τραυματίστηκαν και 91 απήχθησαν.
Οι θάνατοι που καταγράφηκαν το 2022 για μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων παγκοσμίως ανήλθαν στους 118. Οι απολύτως πιο επικίνδυνες περιοχές φαίνεται να είναι το μέτωπο Ισραήλ – Χαμάς και το Σουδάν, αλλά οι θάνατοι και οι τραυματισμοί συνεχίζονται και σε άλλα σημεία, όπως στην Ουκρανία, τη Συρία, την Αιθιοπία, τη Σομαλία, την Αϊτή, το Κονγκό και τη Μιανμάρ.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες (έως και τέλη Αυγούστου), 187 εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν φύγει από τη ζωή φέτος, με την κατάσταση να αναμένεται να επιδεινωθεί το 2024, καθώς οι κίνδυνοι για τους ανθρωπιστές αυξάνονται. Σύμφωνα με τη Χριστίνα Ψαρρά, γενική διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων αφορά ντόπιο προσωπικό και οι αριθμοί αυτοί αναφέρονται σε καταγεγραμμένες περιπτώσεις.
«Η κανονικοποίηση της βίας κατά ανθρωπιστικού προσωπικού και οι επιθέσεις σε δομές υγείας είναι βασικοί παράγοντες όσον αφορά την αύξηση των κινδύνων στην ανθρωπιστική εργασία», δήλωσε η Ψαρρά. Οι Τάσος Υφαντής, επιχειρησιακός διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, συμπλήρωσε ότι αυτό συμβαδίζει με την υποχώρηση θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών και την αποτυχία της διπλωματίας.
Ο διευθυντής Επικοινωνίας της ActionAid στην Ελλάδα, Τάκης Καραγιάννης, τόνισε ότι «η παγκόσμια κοινότητα δείχνει να αδιαφορεί», επισημαίνοντας την κατάσταση στην Γάζα, όπου η οργάνωση δραστηριοποιείται από το 2007, και την αναγκαία υποστήριξη που δέχεται από το γραφείο της στην Ελλάδα.
Η κατάσταση στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι κρίσιμη, αφού οι οργανώσεις υποχρεώνονται να επαναξιολογήσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας τους, ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται συνεχώς να ανταγωνιστούν με τη βία και την αβεβαιότητα. Οι οργανώσεις δεν αναζητούν το δίκαιο ή το άδικο, αλλά προσπαθούν να ανακουφίσουν τον πόνο που προκύπτει από τις συγκρούσεις.
Επίσης, η ψυχολογική υποστήριξη των εργαζομένων είναι απαραίτητη, καθώς η συναισθηματική τους φόρτιση είναι καθοριστική για την ευεξία τους. Η Θάλεια Φωναζάκη από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και ο Τάσος Υφαντής επισημαίνουν την ανάγκη προσωπικής υποστήριξης και την ύπαρξη εκπαιδευμένων ψυχολογικών υπηρεσιών για τους εργαζόμενους του τομέα.
Πηγή: kathimerini.gr