Καλλιτέχνης πίσω από το έργο είναι το ρομπότ Ai-Da, το οποίο ζωγραφίζει και σχεδιάζει χρησιμοποιώντας τις κάμερες που βρίσκονται στα μάτια του και τα ρομποτικά του χέρια, πάντα με τη βοήθεια αλγορίθμων ΑΙ. Ο Εϊνταν Μέλερ, κατασκευαστής του Ai-Da, επισημαίνει ότι αυτό το έργο διακρίνεται από άλλα που κατασκευάστηκαν από τεχνητή νοημοσύνη, καθώς φαίνεται να προήλθε από πιο φυσική διαδικασία. Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο έργο θα παρουσιαστεί σε δημοπρασία.
Εντύπωση προκαλεί επίσης ότι πριν από δύο χρόνια, το Ai-Da είχε την ευκαιρία να μιλήσει στο βρετανικό κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι δεν έχει αντικειμενικές εμπειρίες και εξαρτάται από υπολογιστικά προγράμματα για τη δημιουργία του. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «παρόλο που δεν είμαι ζωντανή, μπορώ να δημιουργήσω τέχνη».
Το ρομπότ συχνά εμφανίζεται με κοντή μελαχρινή περούκα και τζιν φόρμες, και έχει αποσπάσει θετικά σχόλια για την εμφάνισή του. Ο Μέλερ αναφέρθηκε και σε σχέση του Ai-Da με τον Ντισάμ, λέγοντας ότι «εκεί που ο Μαρσέλ Ντισάμ μας αρνήθηκε την ικανότητα να βλέπουμε την τέχνη με τον ίδιο τρόπο όπως πριν, η Ai-Da μας αρνείται την ικανότητα να ξαναδούμε τον καλλιτέχνη και κατ’ επέκταση τον άνθρωπο με τον ίδιο τρόπο». Η διαδικασία δημιουργίας και η συμμετοχή του ρομπότ στον καλλιτεχνικό κόσμο προκαλούν συνεχώς συζητήσεις γύρω από τη φύση της τέχνης και της δημιουργικότητας.
Πηγή: kathimerini.gr