Η οδός Φιλελλήνων, μια κεντρική και ιστορική οδός, προσφέρει πολλές δυνατότητες αν και η αισθητική της έχει προκαλέσει αίσθηση εγκατάλειψης. Αν κάποιος την περπατούσε για πρώτη φορά, θα μπορούσε να παρατηρήσει μια ετερόκλητη παράθεση κτισμάτων, που δημιουργεί την εντύπωση μιας μη οργανωμένης αστικής κοινωνίας. Τα εγκαταλειμμένα κτίρια και η γενικότερη κατάσταση των χώρων δεν συμβάλλουν στην καλύτερη εικόνα.
Ωστόσο, η Φιλελλήνων έχει τη δυνατότητα να γίνει δρόμος-πρότυπο για την αναγέννηση της αστικής κουλτούρας στην Αθήνα. Παρά την ιστορική της κληρονομιά και την πλούσια φωτογραφική αποτύπωση από το 1880 και μετά, πολλά εμβληματικά κτίρια έχουν κατεδαφιστεί με την πάροδο του χρόνου. Μετά το 1960, σημαντικά κτήρια όπως το Μέγαρο Παχύ στο άκρο της Μητροπόλεως, που ανήκε σε μία από τις μεγαλύτερες πνευματικές παραγωγές του 19ου αιώνα, δεν υπάρχουν πια.
Η σημερινή εικόνα της Φιλελλήνων, αν και φέρει κενά από την ιστορία, ενσωματώνει και καινούργια στοιχεία. Ανάμεσα στο Σύνταγμα και την Πλάκα, η Φιλελλήνων έχει ιστορικά κτίρια υπό αποκατάσταση, όπως το νεοκλασικό μέγαρο στον αριθμό 23. Εδώ, τράπεζες και εστιατόρια συμβάλλουν σε μια πιο ζωντανή καθημερινότητα. Το New Hotel και άλλα γειτονικά ξενοδοχεία μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ατμόσφαιρα της περιοχής, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.
Είναι σημαντικό να εκφραστεί η πίστη για ένα νέο ξεκίνημα. Μία ακόμη ανακαίνιση του Μεσοπολέμου, γωνία με Κυδαθηναίων, πρόκειται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο. Παρά τις προκλήσεις, υπάρχει η ελπίδα για δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος με φροντισμένα δέντρα, λουλούδια και καθαριότητα, με τη συμμετοχή των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή.
Πηγή: kathimerini.gr