Η συμφωνία αυτή αναπτύσσεται ύστερα από την προσχώρηση της Ελλάδας και της Ε.Ε. στην Κοινή Δήλωση των G7 τον Ιούλιο του 2023, η οποία εστιάζει στην υποστήριξη της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου. Επίσης, αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας Ε.Ε.-Ουκρανίας που υπογράφηκε στις 27 Ιουνίου 2024.
Η διμερής συμφωνία αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας και στην υποστήριξη της ενταξιακής της πορείας. Αυτό περιλαμβάνει κοινούς τομείς συνεργασίας σε έννοιες όπως η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις, η ενέργεια, η πολιτική προστασία, καθώς και η πολιτιστική συνεργασία και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σημαντικός τομέας της συμφωνίας είναι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με ιδιαίτερη αναφορά στην Οδησσό, που έχει ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός είχε προηγουμένως δεσμευθεί να στηρίξει την ανοικοδόμηση αυτή κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό τον Μάρτιο. Η διαδικασία αυτή προσφέρει ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες και συνεργασίες με ευρωπαϊκές και ουκρανικές επιχειρήσεις. Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για συνεργασία μεταξύ των εταιρειών των δύο χωρών στους τομείς της πράσινης ενέργειας, ναυτιλίας και logistics.
Επιπλέον, από την κυβέρνηση τονίζεται ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην Ουκρανία στρατιωτικά και αμυντικά, υπό τις προϋποθέσεις ότι δεν θα υποβαθμιστούν οι εγχώριες αμυντικές δυνατότητες. Αυτή η υποστήριξη συνάδει με τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη οργανώσει ένα μεγάλο Συνέδριο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τον προηγούμενο Φεβρουάριο.
Πηγή: kathimerini.gr