Εσωκομματικές Τριβές στη Νέα Δημοκρατία: Η Σύγκρουση Μητσοτάκη και Σαμαρά προσλαμβάνει διαστάσεις
Η αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού έγινε γρήγορα αντιληπτή. Την περασμένη Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απήντησε στον Αντώνη Σαμαρά, παραβιάζοντας την παράδοση που ήθελε τον πρωθυπουργό να μην σχολιάζει παλαιότερους πρωθυπουργούς. Η αφορμή δόθηκε σε μια συνεδρίαση που αφορούσε την αντιπυρική περίοδο, όπου ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι «δεν θα συνομιλήσω και δεν θα χαριεντιστώ με τον κ. Παππά». Αυτό το σχόλιο δεν πέρασε απαρατήρητο, με τον Σαμαρά να απαντά και να επιτίθεται στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για τις σχέσεις με την Τουρκία και την πολιτική του σε εθνικά θέματα.

Ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται να επιδιώκει μια πιο επιθετική τακτική, κάτι που προκάλεσε έντονη ανησυχία στο περιβάλλον του Μητσοτάκη. Η απάντηση Σαμαρά ήταν δυνατή και ανατρεπτική, και αναγνώρισε ότι οι πολιτικές εξελίξεις δημιουργούν όλο και μεγαλύτερες εντάσεις μεταξύ τους. Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικά στελέχη τόνισαν ότι η αλλαγή στάσης του Μητσοτάκη προήλθε από τις αιχμές που είχε αφήσει ο Σαμαράς κατά της κυβέρνησης στην πρόσφατη ομιλία του στην Κύπρο, όπου αμφισβήτησε την εξωτερική πολιτική και πρότεινε κινδύνους για το Κυπριακό και το Αιγαίο.

Η στήριξη του Σαμαρά στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και η πολιτική του απέναντι στα εθνικά θέματα, φανερώνει ένα ρήγμα στη Νέα Δημοκρατία. Το Μαξίμου επιθυμεί να διατηρήσει την ηρεμία και την ενότητα στην παράταξη, ενώ δηλώνει ότι δεν υπάρχει διάθεση για περαιτέρω κόντρες. Ωστόσο, η συνέχιση των επιθέσεων από τον Σαμαρά θα μπορούσε να προκαλέσει νέα αντίποινα από το κυβερνητικό επιτελείο.

Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία πως ίσως οι σχέσεις μεταξύ Μητσοτάκη και Σαμαρά να οδηγήσουν ακόμη και σε σοβαρή ρήξη. Υπάρχουν φήμες ότι ο Σαμαράς μπορεί να επιδιώκει ακόμα και τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να απελευθερωθεί πολιτικά. Αν και απουσιάζουν επίσημες ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, ειδικά αν η κόντρα συνεχιστεί.

Στο Μαξίμου παρακολουθούν τις εξελίξεις με προσοχή, έχοντας υπόψη την επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης που θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό. Η στάση του Σαμαρά και η πιθανότητα καταψήφισης του προϋπολογισμού θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτη για σοβαρές διαδικασίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση, εντούτοις, επισημαίνει ότι υπάρχει σταθερότητα και πως οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν επηρεάζουν την κυβερνητική πορεία.

Οι τελευταίες βουλευτικές επισκέψεις και οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Μητσοτάκη με συνεργάτες του υποδηλώνουν ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ακούσει και να προσεγγίσει τις ανησυχίες των βουλευτών, προκειμένου να διατηρήσει την ενότητα στο κόμμα εν μέσω αυτών των προκλήσεων. Η συζήτηση γύρω από τα εθνικά θέματα και τις διαμάχες στο εσωτερικό της ΝΔ παραμένει ενεργή και θα καθορίσει την πορεία της πολιτικής σκηνής.

Πηγή: kathimerini.gr