Ο σημερινός μας προορισμός είναι το Μέτσοβο, μια ηπειρώτικη περιοχή που έχει συνδέσει τη μοίρα της με τον Ευάγγελο Αβέρωφ και ξεχωρίζει ανάμεσα στα εξαιρετικά ελληνικά χωριά. Το Μέτσοβο φιλοξενεί την Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αβέρωφ και είναι γνωστό για το πρότυπο τυροκομείο του, που παράγει το μοναδικό καπνιστό μετσοβόνε και το πιπεράτο σεβρ. Κυρίως, όμως, ξεχωρίζει για το ιστορικό του οινοποιείο, το θρυλικό Κατώγι, με την ιστορία του να χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1950.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο Αβέρωφ αναφέρει στο βιβλίο του «Με λογισμό και μ’ όνειρο» τη μελέτη που είχε κάνει για τα σοβαρά προβλήματα του Μετσόβου, υποδεικνύοντας την πλούσια παράδοση του κρασιού στην περιοχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 1732, το Μέτσοβο και γύρω περιοχές θα μπορούσαν να παράγουν περίπου 300.000 οκάδες κρασί ετησίως, που αντιστοιχεί σε πάνω από 500.000 μπουκάλια σήμερα.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Αβέρωφ αποφασίζει να φτιάξει κρασί που να μπορεί να ανταγωνιστεί τα καλύτερα γαλλικά κρασιά. Αποκτά 1.000 φυτά της ποικιλίας Cabernet Sauvignon και τα φυτεύει με τα χέρια του, υποσχόμενος να τηρεί τις γαλλικές οινοποιητικές μεθόδους. Το πρώτο κρασί από το Κατώγι οινοποιείται στο σπίτι της οικογένειας και φέρει το όνομα «Κατώγι Μετσόβου», με την ετικέτα να σχεδιάζεται από τον ίδιο τον Αβέρωφ. Η ιστορία συνεχίζεται επί 65 χρόνια από την Τατιάνα Αβέρωφ και τον Σωτήρη Ιωάννου, καθώς και τον γιο τους, Αλέξανδρο Ιωάννου, που με τη σύντροφό του Μαρία Κάπου προχωρούν το όνειρο του Αβέρωφ.
Πρόσφατα, το όνειρο αυτό εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Όπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο αμπελώνας του Μετσόβου και οι αμπελοοινικές παραδόσεις του είναι στενά συνδεδεμένα με την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.
Είμαι περήφανη ως Ηπειρώτισσα, φίλη της οικογένειας, οινόφιλη και δημοσιογράφος του οίνου, για τον τόπο αυτό και τους ανθρώπους που συμβάλλουν στο «ελληνικό κρασί», για το οποίο νιώθουμε υπερηφάνεια σήμερα.
Πηγή: kathimerini.gr