Ο Σωτήρης, 35 ετών, επισκέφτηκε ένα σύγχρονο κέντρο στο Παγκράτι για να βρει λύση στο χρόνιο πρόβλημα ύπνου που τον ταλαιπωρούσε. Εδώ και χρόνια, δεν είχε κοιμηθεί συνεχόμενα πάνω από τέσσερις ώρες, ξυπνώντας πολλές φορές τη νύχτα και χρειάζονταν αρκετό χρόνο για να αποκοιμηθεί ξανά. Η μέρα του περνούσε με κούραση, και το βράδυ οι ίδιες δυσκολίες επαναλαμβάνονταν. Στο κέντρο, του έγινε ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα που εντόπισε προδιάθεση για αγχώδη διαταραχή και διάσπαση προσοχής. Ο Σωτήρης ξεκίνησε συνεδρίες νευροανάδρασης, επιλέγοντας παιχνίδια στην οθόνη μέσω της σκέψης του, με στόχο να εκπαιδευτεί ο εγκέφαλος του. Μέχρι τώρα, είχε ολοκληρώσει 25 συνεδρίες και διαπιστώνει ήδη βελτίωση στον ύπνο και τη συγκέντρωσή του.
Η Μαρία Νικολάου, εκπαιδεύτρια νευροανάδρασης, περιγράφει τη διαδικασία ως μια μορφή ενεργητικής μάθησης που τροποποιεί τα εγκεφαλικά κύματα. Δεκάδες άνθρωποι προσέρχονται στο κέντρο για να αντιμετωπίσουν διάφορες δυσλειτουργίες ή για να βελτιώσουν τις νοητικές τους επιδόσεις, μεταξύ των οποίων αναφέρονται προβλήματα συμπεριφοράς, άγχος και μαθησιακές διαταραχές.
Σε αντίθεση με άλλους που προσπαθούν να δουν βελτίωση μέσω των λεγόμενων “νοοτροπικών” συμπληρωμάτων διατροφής, ο νευρολόγος Γεώργιος Βλάχος δηλώνει ότι αυτά δεν έχουν επαρκή υποστήριξη από κλινικές μελέτες και ότι οι ωφέλειες τους είναι περιορισμένες. Επιπλέον, προτείνει τη μεσογειακή διατροφή ως την καλύτερη επιλογή για την υποστήριξη της εγκεφαλικής υγείας.
Ο εγκέφαλος, σύμφωνα με τον δρ Βλάχο, παραμένει ένα από τα πιο δύσκολα όργανα προς υποκατάσταση ή κατανόηση. Ο κάθε εγκεφαλός είναι μοναδικός, με ανατομικές διαφορές που καθιστούν τις διαδικασίες επέμβασης και αποκατάστασης περίπλοκες. Μάλιστα, προειδοποιεί ότι θα πρέπει αυτά τα εργαλεία να χρησιμοποιούνται μόνο για σοβαρές περιπτώσεις και να μην αντικαθιστούν τις παραδοσιακές θεραπείες.
Επιπλέον, μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας, όπως η Neuralink του Ελον Μασκ, έχουν στρέψει την προσοχή τους στην ανάπτυξη συσκευών που θα επιτρέψουν τη σύνδεση ανθρώπινων εγκεφάλων με υπολογιστές. Παρά τη φαινομενική καινοτομία τους, οι διαδικασίες που ακολουθεί η Neuralink έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την ηθική και την ασφάλεια των πειραμάτων, καθώς και με τις συνθήκες που επηρεάζουν τα ζώα που συμμετέχουν στις δοκιμές.
Η διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή τρέφει ελπίδες για την αποκατάσταση παθήσεων όπως η κατάθλιψη ή η παράλυση, αλλά η τεχνολογία αυτή αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Για παράδειγμα, η σύγκριση μεταξύ των εγκεφάλων είναι περίπλοκη, και τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο.
Καθώς η έρευνα προχωρά και νέες μέθοδοι αναπτύσσονται, οι εξελίξεις στον τομέα αυτό θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τον κόσμο της ιατρικής, αν και θα απαιτηθεί προσεκτική θεραπεία του θέματος των βιοηθικών ζητημάτων.
Πηγή: kathimerini.gr