Ο κ. Ehrlich, από την πλευρά του, επισήμανε την παγκόσμια ανάγκη στέγασης και τη σημασία της δημιουργίας αυτοδύναμων προορισμών που θα ευημερούν σε κάθε οικοσύστημα. Παρουσίασε τα εργαλεία λογισμικού που σχετίζονται με τα «eco villages», τα οποία μελετούν διάφορα στοιχεία ενός προορισμού μέσω open data. Με την ανάλυση αυτή, μπορούμε να εκτιμήσουμε τη δυνατότητα της περιοχής να στηρίξει προϊόντα και δραστηριότητες που σέβονται το φυσικό περιβάλλον.
«Οι αναγκαίες προϋποθέσεις αφορούν τη λειτουργία των clusters, για να γίνει η γη πιο παραγωγική και να υποστηρίξει τους κατοίκους και τους τουρίστες», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως το υψηλό κόστος είναι το κυριότερο εμπόδιο προς αυτήν την κατεύθυνση. Ειδικότερα, θεωρεί την Ελλάδα ιδανικό παράδειγμα εφαρμογής αυτών των μεθόδων λόγω της νησιωτικότητάς της.
Αναφερόμενος στα προσωπικά βήματα που μπορεί κάποιος να κάνει, η κ. Zapata προέτρεψε τους ταξιδιώτες να σέβονται τους προορισμούς τους, να καταναλώνουν τοπικά προϊόντα και να προσαρμόζουν το lifestyle τους ανάλογα με την κουλτούρα του τόπου που επισκέπτονται. Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό για τους εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου να έχουν ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον. Καταληκτικά, ανέφερε την ανάγκη εστίασης στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην εμπειρία που αποκομίζουν οι επισκέπτες, καθώς η κόπωση στην εμπειρία μπορεί να μειώσει το κίνητρο επιστροφής τους σε έναν προορισμό.
Πηγή: kathimerini.gr