Μέχρι και στο… Φεγγάρι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν τα τρόφιμα και τα superfoods που παράγονται από την καινοτόμο πρωτεΐνη της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας Solmeyea, καθώς βασική επιδίωξη της εταιρείας είναι να «ταΐσει» και τους αστροναύτες. Η διαδικασία αυτή στηρίζεται στη χρήση τόνων διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται από βιομηχανίες και χρησιμοποιούνται ως «τροφή» για μικροφύκη στην πρότυπη πιλοτική μονάδα παραγωγής της στον «Δημόκριτο» στην Αθήνα.
Ο ιδρυτής της εταιρείας, Βασίλης Στενός, εξηγεί πως η Solmeyea παράγει, από τα μικροφύκη, πρωτεΐνη πλούσια σε αμινοξέα και ωμέγα 3, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει σε ένα ποσοστό συστατικά όπως η σόγια, το αλεύρι και το φοινικέλαιο. Αυτή η πρώτη ύλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία τροφίμων, από γαλακτοκομικά μέχρι και μπιφτέκια φυτικής προέλευσης.
Αυτό το εγχείρημα έχει ευρύτερες προοπτικές. Σκοπός είναι όχι μόνο να τροφοδοτούνται οι αστροναύτες, αλλά και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων, παρέχοντας λύσεις που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών CO2. Σύμφωνα με τον κ. Στενό, «θέλουμε να καλύψουμε το πρόβλημα της έλλειψης τροφίμων, να προωθήσουμε βιώσιμες λύσεις και να ελαφρύνουμε την ατμόσφαιρα από CO2».
Η Solmeyea προγραμματίζει την παραγωγή 300 δείγματων προϊόντων, όπως σνακ ή μπιφτέκια, με πρώτη ύλη που προορίζεται για χρήση στο Διάστημα. Τα μικροφύκη που χρησιμοποιούνται είναι γενετικώς μη τροποποιημένα και εγκεκριμένα από τον αμερικανικό FDA και τον ευρωπαϊκό EFSA. Επιπλέον, η τελική μορφή των μικροφυκών, που είναι σκόνη, έχει απορροφήσει CO2 κατά την παραγωγή τους, σε αντίθεση με άλλα συστατικά, όπως η σόγια.
Η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση πατέντας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με στόχο την αύξηση της παραγωγής μικροφυκών κατά 30 φορές στην ίδια έκταση γης. Σε συνεργασία με τη Danone Γαλλίας και Ολλανδίας, η Solmeyea πειραματίζεται με τη σκόνη από μικροφύκη σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Το προϊόν που θα προκύψει αναμένεται να είναι carbon negative, προσελκύοντας νεότερες γενιές που είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες.
Καθώς η Solmeyea κινείται σε μια αγορά που αναμένεται να φτάσει σε αξία το 1 δισ. δολάρια μέχρι το 2027, οι εφαρμογές της καινοτόμου πρώτης ύλης εκτείνονται και στο πεδίο των καλλυντικών, λόγω των αντιγηραντικών ιδιοτήτων των μικροφυκών. Επίσης, η εταιρεία στοχεύει να απανθρακοποιήσει και άλλους βιομηχανικούς κλάδους, φέρνοντας νέες προσεγγίσεις στη βιωσιμότητα.
Η Solmeyea ιδρύθηκε το 2019 και απασχολεί 17 εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων ξένων επιστημόνων από διάφορες χώρες, που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της. Η πρωτοβουλία της Solmeyea αποτελεί βήμα προς τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και προϊόντων, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.
Πηγή: kathimerini.gr