Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια κρίσιμη υπαρξιακή πρόκληση, όπως αναφέρει ο Μάριο Ντράγκι στην έκθεσή του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Η δήλωσή του είναι πιθανώς ισάξια με την περίφημη φράση του “ό,τι χρειαστεί” από το 2012, την οποία χρησιμοποίησε για να περιγράψει την αποφασιστικότητά του να στηρίξει το ευρώ. Τώρα, το σημαντικό διακύβευμα είναι η ίδια η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή τη μορφή. Αν η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης περιοριστεί, ενδέχεται να χάσει τους βασικούς στόχους και τις φιλοδοξίες που το σκιαγραφούν.
Σύμφωνα με τον Ντράγκι, αν η Ευρώπη δεν μπορεί να εξασφαλίσει ευημερία για τους πολίτες της, να χρηματοδοτήσει το κοινωνικό της μοντέλο και να επενδύσει στην τεχνολογία, τότε η ύπαρξή της δεν έχει νόημα. Το βάρος της εμπειρίας του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και των προεδρικών υποχρεώσεών του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παρουσίασε διπλάσιους ρυθμούς αύξησης στο καθαρό διαθέσιμο εισόδημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2000.
Για να ενισχυθεί η ανάπτυξη, η έκθεση προτείνει τρεις βασικές περιοχές εστιάσεως: προηγμένες τεχνολογίες, απανθρακοποίηση και άμυνα. Αυτοί οι τομείς έχουν πηγές ανάπτυξης σε διάφορες χώρες, αλλά τους λείπει ο συντονισμός. Ο Ντράγκι προτείνει επίσης την ανάγκη για επιπλέον ετήσιες επενδύσεις ύψους 700-800 δισ. ευρώ, οι οποίες θα πρέπει να προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μέσω έκδοσης κοινού χρέους, μια ιδέα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τις «λιτοδίαιτες» χώρες.
Για να ενισχυθεί η ιδιωτική και τραπεζική χρηματοδότηση, προτείνονται σημαντικές αλλαγές, όπως η δημιουργία μιας αληθινής Ένωσης Αγορών Κεφαλαίου και η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης. Επίσης, ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα πρέπει να αναθεωρηθεί, εστιάζοντας σε στρατηγικές προτεραιότητες, ενώ οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων θα πρέπει να επιταχυνθούν για να μην απαιτούνται 19 μήνες για να υιοθετηθεί ένα νομοθετικό κείμενο.
Η Ελλάδα, αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα, αντιμετωπίζει την πρόκληση αυτή ακόμα πιο έντονα. Η Ευρώπη χρειάζεται να αυξήσει το ποσοστό των επενδύσεών της από 22% σε 27% του ΑΕΠ της, και η Ελλάδα, που επενδύει μόλις 14% του ΑΕΠ της, κατέχει ένα επενδυτικό κενό 100 δισ. ευρώ από την περίοδο της κρίσης.
Διατυπώθηκαν ανησυχίες σχετικά με το αν οι προτάσεις για συγκέντρωση κεφαλαίων στην καινοτομία θα ευνοήσουν ή όχι την Ελλάδα. Ωστόσο, η χώρα επωφελήθηκε σημαντικά από την ενοποίηση της Ευρώπης, που της παρείχε πρόσβαση σε χρηματοδότηση και αγορές. Η Ελλάδα θα πρέπει, λοιπόν, να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να επωφεληθεί και πάλι.
Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην έκθεση είναι σαφώς θετική, όπως αποτυπώνεται στα σχόλια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Πηγή: kathimerini.gr