Η Τέχνη της Επιστροφής και η Πολιτική Αναψηλάφηση των Μουσείων
Η έκθεση του Βρετανο-Γουινέζου εικαστικού Χιου Λοκ, με τίτλο «What have we here», θα εγκαινιαστεί αύριο στο Βρετανικό Μουσείο. Η πρωτοβουλία αυτή προέκυψε μετά από την επίσκεψη του καλλιτέχνη στην Αθήνα και το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου συνειδητοποίησε τη βαθιά πολιτική διάσταση που μπορεί να έχει ένα μουσείο. Στη νέα του δουλειά, ο Λοκ αναδεικνύει τεχνουργήματα που προέρχονται από την Αφρική, την Ινδία και την Καραϊβική και πραγματοποιεί αναφορές στην αποικιακή κληρονομιά.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν αντικείμενα αφρικανικών πολιτισμών που βρίσκονται στις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, καθώς και λάφυρα πολέμου, όλα τοποθετημένα δίπλα σε έργα του Λοκ και σημειώσεις του. Ο καλλιτέχνης αναγνωρίζει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την επιστροφή των αποικιακών αντικειμένων, χωρίς να αναφέρεται ρητά στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Σημειώνει, «Δεν μπορώ να ξηλώσω τη γκαλερί Duveen και να βγάλω όλα τα Ελγίνεια μάρμαρα ώστε να τα παρουσιάσω όπως θα μπορούσαν να είναι στην Ελλάδα».

Όλη η έκθεση είναι σχεδιασμένη ώστε να θυμίζει κιβώτια συσκευασίας, ενώ μέσα στην αίθουσα Enlightenment Gallery υπάρχει μια μικρή πόρτα, η οποία κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα είναι συμβολικά ανοιχτή. Τρεις γλυπτές φιγούρες, με ηγέτη ένα μικρό παιδί ντυμένο με κουρέλια, θα «εισβάλουν» στον εκθεσιακό χώρο, «καλώντας» τους επισκέπτες να σκέφτονται την ιστορία που συνδέεται με τα αντικείμενα που εκτίθενται.

Κεντρικό κομμάτι της έκθεσης θα είναι το έργο «The watchers», μια σειρά από 11 γλυπτά που θα παρακολουθούν τους επισκέπτες, ενισχύοντας τη θεματολογία του επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Φεβρουαρίου και καλεί το κοινό να αναλογιστεί τις πολιτικές, ηθικές και ιστορικές πτυχές των τεχνουργημάτων που εκτίθενται.

Πηγή: kathimerini.gr