Η τεχνολογία της Neuralink, που ιδρύθηκε το 2016 από τον Ίλον Μασκ, στοχεύει στην ανάπτυξη διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή (BCIs). Η εταιρεία επιδιώκει να δημιουργήσει εύκαμπτα νήματα με διάμετρο μικρότερη από αυτήν μιας ανθρώπινης τρίχας, που θα εισάγονται στους εγκεφάλους με στόχο τη σύνδεσή τους με απομακρυσμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα νήματα αυτά θα είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρόδια που θα μεταδίδουν πληροφορίες σε ένα τσιπ, το οποίο θα επικοινωνεί με μια φορετή συσκευή, πιθανόν πίσω από το αυτί.
Ο Μασκ υποστηρίζει ότι η τεχνολογία αυτή είναι απαραίτητη, προκειμένου η ανθρωπότητα να μην μείνει πίσω καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Στον ιστότοπο της Neuralink αναφέρεται ως στόχος να αποκατασταθεί η αυτονομία εκείνων που έχουν ιατρικές ανάγκες, με την ελπίδα ότι στο μέλλον θα μπορέσουν να ξεκλειδωθούν οι ανθρώπινες δυνατότητες. Ωστόσο, το αν οι μεσήλικες του σήμερα θα ζήσουν στην εποχή των cyborg παραμένει αβέβαιο.
Το ανθρώπινο μυαλό, αν και είναι ένα από τα πιο σύνθετα όργανα του σώματος, παραμένει το τελευταίο «οχυρό» για την ιατρική επιστήμη, σύμφωνα με δήλωση της νευρολόγου Τζοάνα Χέλμουτ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον και έρευνα γύρω από τις δυνατότητες του εγκεφάλου, με αναφορές για καινοτόμα χάπια, φορητές συσκευές ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων, καθώς και εργαστήρια που λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις για πειραματικές τεχνολογίες.
Το ενδιαφέρον για τα εμφυτεύματα εγκεφάλου και οι σχετικές τεχνολογίες έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις γύρω από τις πιθανές διαδικασίες και τις ηθικές προεκτάσεις τους. Αν και οι επιστήμονες επιθυμούν να κατανοήσουν το μυαλό σε βάθος, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτές τις εξελίξεις πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη.
Πηγή: kathimerini.gr