Η αναβάθμιση και η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τετραετία, όπως ανέφερε πρόσφατα στη ΔΕΘ. Εκτός από τις άμεσες προτεραιότητες, όπως η διαχείριση του χρόνου των χειρουργείων και η βελτίωση των υποδομών, υπάρχει και ένα πιο ευρύ σχέδιο που αφορά την ψηφιοποίηση του τομέα της Υγείας, ενός τομέα που, παρά τις εξελίξεις της τελευταίας τετραετίας, παραμένει πίσω.
Το σχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπό τον Δημήτρη Παπαστεργίου, περιλαμβάνει δύο κύρια βήματα για την ψηφιοποίηση του ΕΣΥ. Το πρώτο αφορά την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων στα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία και εξοικονόμηση χρόνου. Σήμερα, η ψηφιοποίηση είναι ανισόρροπη, με αρκετά νοσοκομεία να καταφεύγουν ακόμη σε έντυπη μορφή αποτύπωσης των δεδομένων τους.
Ο προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται στα 111,6 εκατ. ευρώ και είναι στην αναμονή έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η ψηφιακή ενοποίηση των νοσοκομείων θα επιφέρει βελτίωση στην κεντρική διαχείριση από το υπουργείο Υγείας, διασφαλίζοντας καλύτερη παρακολούθηση των δαπανών και χρηματοδότηση με βάση την αποδοτικότητα, οδηγώντας σε εξορθολογισμό και μείωση της σπατάλης.
Το δεύτερο βήμα περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση των αρχείων του δημόσιου συστήματος υγείας, με πιο σημαντικό τη ψηφιοποίηση των φακέλων νοσηλείας σε 127 νοσοκομεία. Αυτό το έργο που προβλέπεται να κοστίσει 117 εκατ. ευρώ, σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το 2026 και θα περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση 190 εκατομμυρίων σελίδων, καθιστώντας την αναζήτηση πληροφοριών πιο εύκολη και αποτελεσματική.
Αφού ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των συστημάτων, θα είναι δυνατή η αποθήκευση ενός ιατρικού φακέλου που θα συγκεντρώνει το ιστορικό του ασθενούς. Έτσι, αν χρειαστεί νοσηλεία σε άλλη μονάδα, ο γιατρός θα έχει άμεση πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Αυτός ο φάκελος θα περιλαμβάνει συμβάντα, διαγνώσεις, φαρμακευτικές θεραπείες και άλλες σημαντικές πληροφορίες.
Τα οφέλη της ψηφιοποίησης είναι πολλά: αποφυγή απώλειας ή καταστροφής εγγράφων, βελτίωση της διαχείρισης όγκου πληροφορίας, αξιοποίηση πληροφοριών για ερευνητικούς σκοπούς και δυνατότητα κωδικοποίησης των προσωπικών ιατρικών φακέλων στον κινητό τηλέφωνο του πολίτη.
Συνολικά, η υλοποίηση του έργου αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και να μειώσει τις δαπάνες μέσω άμεσης πρόσβασης στα στοιχεία του ιστορικού και αποφυγής επανάληψης εξετάσεων.
Πηγή: kathimerini.gr