Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ο θάλαμος αυτοκτονίας Sarco, ο οποίος επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να αφαιρέσει τη ζωή του χωρίς την παρουσία γιατρού. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η αστυνομία, η εισαγγελία του Σάφχαουζεν ενημερώθηκε για την περίπτωση από δικηγορικό γραφείο και η χρήση του Sarco έγινε σε απομονωμένη καλύβα στο Μέρισχάουζεν.
Ο θάλαμος Sarco, ο οποίος έχει τη μορφή καμπίνας, απαιτεί από τον χρήστη να ξαπλώσει και να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, προτού πατήσει ένα κουμπί που απελευθερώνει άζωτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια αισθήσεων σε λίγα λεπτά, σύμφωνα με την ένωση που το προωθεί. Η κατασκευή του θάλαμου, που παράγεται μέσω 3D εκτύπωσης, κοστίζει πάνω από 650.000 ευρώ και χρειάστηκαν 12 χρόνια για την ανάπτυξή του.
Η υπουργός Εσωτερικών της Ελβετίας, Ελίζαμπεθ Μπάουμ-Σνάιντερ, δήλωσε ότι ο Sarco παραβαίνει το νόμο, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας προϊόντων, και επεσήμανε ότι η χρήση αζώτου αντίκειται στους κανονισμούς για τα χημικά προϊόντα. Ο Δρ Φίλιπ Νίτσκε, ιδρυτής της Exit International, υποστήριξε ότι είχε συμβουλευτεί ελβετούς δικηγόρους οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν για τη νομιμότητα της χρήσης του στη χώρα.
Το γεγονός δημιούργησε ένταση μεταξύ των ελβετικών αρχών, καθώς αν και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία επιτρέπεται με την παρουσία γιατρού, η απουσία του ιατρικού επαγγελματία στην περίπτωση του Sarco έχει προκαλέσει ανησυχίες. Στον θάλαμο είχε υποδειχθεί πως θα γινόταν η πρώτη του χρήση από μια 54χρονη Αμερικανίδα, όμως η υποψηφιότητά της αποσύρθηκε λόγω επιδείνωσης της ψυχικής της κατάστασης.
Η ελβετική εφημερίδα Blick ανέφερε τον Ιούλιο ότι οι εισαγγελικές αρχές σημείωσαν πως ο χειριστής του Sarco μπορεί να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις αν το θύμα δεν είναι σε θέση να συμφωνήσει πλήρως με αυτή τη διαδικασία. Σε περιπτώσεις καταδίκης, η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι πέντε χρόνια φυλάκισης.
Πηγή: kathimerini.gr