Αύξηση της πυρηνικής ρητορικής παρατηρείται από τη Ρωσία, καθώς η συζήτηση περί της δυνατότητας των δυτικών χωρών να επιτρέψουν στην Ουκρανία τη χρήση πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς κατά ρωσικών στόχων κλιμακώνεται. Ο επικεφαλής του ρωσικού κέντρου πυρηνικών δοκιμών επισήμανε ότι η εγκατάσταση είναι έτοιμη να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές «ανά πάσα στιγμή», εφόσον δοθεί η σχετική εντολή από τη Μόσχα.
Ο αντιναύαρχος Αντρέι Σινίτσιν, σε συνέντευξή του στην επίσημη εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, δήλωσε ότι όλες οι εγκαταστάσεις και το προσωπικό είναι έτοιμα για δοκιμές. «Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να μην διαταράξουμε την εκτέλεση των κρατικών καθηκόντων», τόνισε, προσθέτοντας ότι η επανέναρξη των δοκιμών θα γίνει εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου, αν χρειαστεί.
Η Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει καμία πυρηνική δοκιμή από το 1990, πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Παρ’ όλα αυτά, αναλυτές θεωρούν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να δώσει εντολή για μια δοκιμή, προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα αποτροπής προς τη Δύση. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε, ωστόσο, να ενθαρρύνει και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, να ακολουθήσουν, προσφέροντας έδαφος για μια νέα κούρσα εξοπλισμών.
Το ρωσικό πεδίο πυρηνικών δοκιμών βρίσκεται στο απομακρυσμένο αρχιπέλαγος Novaya Zemlya και έχει χρησιμοποιηθεί για πάνω από 200 δοκιμές από τη Σοβιετική Ένωση, περιλαμβανομένης της πιο ισχυρής βόμβας που έχει κατασκευαστεί ποτέ το 1961. Η περιοχή παρακολουθείται στενά από δυτικούς δορυφόρους, ιδιαίτερα μετά από υποδείξεις ότι μπορεί να έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες κατασκευής.
Επιπλέον, η Ρωσία αποσύρθηκε από την παγκόσμια συνθήκη για την απαγόρευση πυρηνικών δοκιμών, όπως ανακοίνωσε ο Πούτιν το Νοέμβριο του 2023. Υποστηρίζει ότι αυτή η κίνηση στοχεύει στην ευθυγράμμιση με τις Η.Π.Α., οι οποίες υπέγραψαν τη συνθήκη αλλά δεν την επικύρωσαν ποτέ. Τη στιγμή αυτή, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή «εάν είναι αναγκαίο», ωστόσο δεν βλέπει λόγο για άμεσες ενέργειες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν την τελευταία τους πυρηνική δοκιμή το 1992, ενώ η Βόρεια Κορέα είναι η μοναδική χώρα που έχει προχωρήσει σε πυρηνικές δοκιμές αυτόν τον αιώνα.
Πηγή: kathimerini.gr