Η Ρωσία έχει ξεκινήσει την παραγωγή ενός νέου επιθετικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστού ως Garpiya-A1, χρησιμοποιώντας εξαρτήματα και κινητήρες από την Κίνα. Η ανάπτυξή του σχετίζεται με τις ανάγκες που προκύπτουν από την εμπλοκή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφα και πηγές από ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών.
Ο Σάμουλε Μπέντετ, αναπληρωτής ανώτερος συνεργάτης στο Center for a New American Security, ανησυχεί ότι αν επιβεβαιωθεί αυτή η εξέλιξη, θα αποτελέσει ένδειξη ότι η Ρωσία προσπαθεί να αποδεσμευτεί από την εξάρτησή της από ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, όπως τα Shahed.
Τα έγγραφα που σχετίζονται με την παραγωγή του Garpiya περιλαμβάνουν συμβάσεις και λογαριασμούς της εταιρείας IEMZ Kupol, η οποία ανήκει στη ρωσική κρατική εταιρεία κατασκευής όπλων Almaz-Antey. Από τον Ιούλιο 2023 έως τον Ιούλιο 2024, έχουν παραχθεί περισσότερα από 2.500 Garpiyas.
Τα συγκεκριμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις κατά στρατιωτικών και πολιτικών στόχων στην Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και στις ζωές πολιτών. Παρά την αύξηση της παραγωγής, οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν κάνει δημόσιες ανακοινώσεις σχετικά με αυτά τα drones.
Το Garpiya έχει βάρος λιγότερο από 300 κιλά και μέγιστη εμβέλεια 1.500 χιλιομέτρων. Στην εμφάνιση θυμίζει πολύ τα ιρανικά Shahed-136, που χρησιμοποιούνται εκτενώς από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει δηλώσει ότι ελέγχει αυστηρά τις εξαγωγές προϊόντων με στρατιωτική εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και υπογράμμισε την προθυμία της να προάγει ειρηνικές λύσεις στην ουκρανική κρίση. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τη ροή εξαρτημάτων από κινεζικές εταιρείες προς τη Ρωσία παραμένουν, με ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών να προειδοποιούν για την ανάγκη να σταματήσουν αυτές οι εξαγωγές.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει σχετικά με την παραγωγή του Garpiya, ενώ οι κατασκευαστές δεν έχουν αποκριθεί σε αιτήματα για περισσότερες πληροφορίες. Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ έχουν καλέσει την Κίνα να αναθεωρήσει την υποστήριξή της προς τη Ρωσία, αναγνωρίζοντας ότι αυτή η βοήθεια παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Πηγή: kathimerini.gr