Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι οι δυνατότητες του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος να συνεχίσει τον πόλεμο με το Ισραήλ παραμένουν «υψηλές», παρότι έχουν υπάρξει σημαντικές απώλειες κατά τη διάρκεια των 11 μηνών του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ίδιος ανέφερε ότι, παρά τις θυσίες, έχει γίνει συσσώρευση εμπειριών και η νέα γενιά έχει στρατολογηθεί στην αντίσταση.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δηλώσεις του Χαμντάν καταγράφηκαν λίγες ημέρες πριν από εκείνες του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Χαμάς «δεν υπάρχει» πια ως στρατιωτικός σχηματισμός στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, διαβεβαίωσε ότι θα αφανίσει την Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.205 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις από πλευράς Ισραήλ έχουν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 41.206 θύματα στη Λωρίδα της Γάζας, με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι οι περισσότερες από αυτές τις απώλειες είναι γυναίκες και παιδιά. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω, καθώς η ισραηλινή κυβέρνησή υπόκειται σε μεγάλη πίεση να επιτύχει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, συνεπαγόμενη την απελευθέρωση των ομήρων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.
Ο Χαμντάν επικαλέστηκε την αποτυχία των ΗΠΑ να ασκήσουν επαρκή πίεση στο Ισραήλ για να προχωρήσει σε συμφωνίες και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι δεν δείχνει διάθεση για έναν συμβιβασμό. Επιπλέον, οι πρόσφατες ανακοινώσεις για τον θάνατο ομήρων που βρέθηκαν σε σήραγγες στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσαν αγανάκτηση και διαμαρτυρίες στο Ισραήλ.
Με τις εξελίξεις αυτές, η Χαμάς απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, ενώ ο Χαμντάν δήλωσε πως μετά τον πόλεμο η Λωρίδα θα διοικείται από μια κοινή παλαιστινιακή κυβέρνηση, όπου εκπρόσωποι από διάφορες παρατάξεις θα συναντηθούν για να συμφωνήσουν σε ένα κοινό μελλοντικό σχέδιο. Ανέφερε επίσης ότι δεν προγραμματίζεται απομάκρυνση του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, από τον θύλακο.
Το κλίμα στην περιοχή είναι τεταμένο, καθώς η Χεζμπολάχ και οι Χούθι της Υεμένης έχουν αναλάβει δράση σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους. Σε μια πρόσφατη επίθεση, οι Χούθι εκτόξευσαν πύραυλο στο κεντρικό Ισραήλ, προκαλώντας πανικό στους πολίτες. Ο Χαμντάν χαρακτήρισε την επίθεση αυτή ως μήνυμα για όλη την περιοχή, αναφέροντας ότι οι δυνατότητες του Ισραήλ έχουν όρια και ότι οι Αραβες ηγέτες που εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ θα πρέπει να αναλογιστούν τη θέση τους απέναντι στη συνεχιζόμενη κατοχή.
Πηγή: kathimerini.gr