Αμέσως μετά τον θάνατό του, η Χαμάς δήλωσε τον Σινουάρ μάρτυρα, με πολλούς να τον βλέπουν ως ήρωα και να συγκεντρώνονται σε διαδηλώσεις προς τιμήν του. Ιρανοί αναλυτές, όπως η Μπέβερλι Μίλτον- Έντουαρντς, εκτιμούν ότι οι τελευταίοι του τίτλοι θα ενισχύσουν την εικόνα του στη Μέση Ανατολή και θα παράγουν περισσότερη υποστήριξη για τη Χαμάς.
Αντιθέτως, το Ισραήλ, προσπαθώντας να αναστρέψει την εικόνα του Σινουάρ ως ήρωα, δημοσίευσε βίντεο που τον δείχνει να μπαίνει σε σήραγγα μαζί με την οικογένειά του, ενώ αναφέρεται ότι ζούσε με άνεση, σε πλήρη αντίθεση με τους λαούς της Γάζας. Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους του Ισραήλ, ο Σινουάρ παρακρατούσε πόρους και διαβιούσε σε πολυτελείς συνθήκες.
Η συνεχής δημοσίευση υλικού από τις ισραηλινές δυνάμεις προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς αναλυτές όπως ο Γκέρσον Μπάσκιν δήλωσαν ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ενισχύοντας τη φήμη του Σινουάρ ως εμβληματικού αρχηγού. Ο Γκιλ Ζιγκάλ, νομικός και ακαδημαϊκός, υποστηρίζει πως η χρήση του βίντεο στη διαμάχη των αφηγήσεων δεν είναι καθόλου τυχαία, τονίζοντας πως κάθε πλευρά ερμηνεύει τα γεγονότα με τον δικό της τρόπο.
Παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι τονίζουν ότι η νίκη της Χαμάς και η εικόνα του Σινουάρ ως μάρτυρα θα συνεχίσουν να ενισχύουν την αντίσταση, αποδεικνύοντας ότι η εξάλειψη ηγετών δεν σηματοδοτεί το τέλος του παλαιστινιακού αγώνα. Η δημοσιοποίηση και η χρήση εικόνων στα κοινωνικά μέσα για την προπαγάνδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σύγκρουσης, κρύβοντας πίσω της έναν πόλεμο ιδεών και ταυτότητας, όπου η αλήθεια είναι συχνά υποκειμενική και η ερμηνεία της ποικίλλει.
Πηγή: kathimerini.gr