Καταστροφή Παράνομων Καλλιεργειών Κόκας στο Περού Υπολογίζεται Σε 162260 Στρέμματα

Οι Αρχές του Περού ανακοίνωσαν ότι, από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, κατέστρεψαν παράνομες καλλιέργειες φύλλων κόκας σε έκταση μεγαλύτερη των 160.000 στρεμμάτων. Η χώρα αυτή συγκαταλέγεται μεταξύ των κύριων παραγωγών του φυτού παγκοσμίως, του οποίου τα φύλλα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κοκαΐνης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ότι συνολικά καταστράφηκαν 162.260 στρέμματα καλλιεργειών που προορίζονταν για την παραγωγή ναρκωτικού. Οι αρχές εκτιμούν ότι αυτή η ενέργεια έχει αποτρέψει την παραγωγή περίπου 146 τόνων υδροχλωρικής κοκαΐνης.

Η Λίμα έχει θέσει ως στόχο να καταστραφούν επιπλέον 250.000 στρέμματα μέχρι το τέλος της χρονιάς, έναντι του στόχου για 225.000 το 2023.

Η καλλιέργεια κόκας είναι μερικώς νόμιμη στο Περού, εφόσον προορίζεται για θεραπευτικούς και παραδοσιακούς σκοπούς. Ωστόσο, η σχεδόν ολόκληρη παραγωγή καταλήγει σε κυκλώματα ναρκωτικών. Σημειώνεται ότι περίπου 6 εκατομμύρια Περουβιανοί καταναλώνουν φύλλα κόκας νόμιμα, σύμφωνα με την εθνική επιτροπή για την ανάπτυξη και τη ζωή χωρίς ναρκωτικά (DEVIDA).

Το Περού κατατάσσεται σε χώρες με την υψηλότερη παραγωγή κοκαΐνης παγκοσμίως, με ετήσια παραγωγή περίπου 400 τόνων. Η παραγωγή αυτή τοποθετεί το Περού σε επίπεδα κοντά σε αυτά της Βολιβίας, καθιστώντας την πίσω μόνο από την Κολομβία.

Πηγή: kathimerini.gr