Από την άλλη πλευρά, η κόρη του Σαρμάντ, Γκαζέλ, δήλωσε ότι αναμένει να συνομιλήσει με εκπροσώπους των γερμανικών και αμερικανικών αρχών για την κατάσταση του πατέρα της, ο οποίος ήταν μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ. Αν επιβεβαιωθεί η εκτέλεση, θα απαιτήσει την παράδοση της σορού του στην οικογένειά του και τη «αυστηρή τιμωρία» των υπευθύνων.
Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Iran Human Rights (IHR), δήλωσε ότι ο Σαρμάντ ήταν «όμηρος» των ιρανικών αρχών και ότι η εκτέλεσή του συνιστά «εξωδικαστική δολοφονία». Ο διευθυντής της ΜΚΟ, Μαχμούντ Αμιρί-Μογαντάμ, υπογράμμισε πως ο Σαρμάντ απήχθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μεταφέρθηκε παράνομα στο Ιράν για να υποστεί μια αδικαιολόγητη δικαστική διαδικασία.
Ο Τζαμσίντ Σαρμάντ εκτελέστηκε την Δευτέρα, αφού καταδικάστηκε σε θάνατο για «διαφθορά πάνω στη γη», εξαιτίας του ρόλου του σε βομβιστική επίθεση το 2008, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 14 ανθρώπων. Η οικογένειά του επανέλαβε την αθωότητά του, δηλώνοντας ότι απήχθη από τις ιρανικές αρχές το 2020.
Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Ανθρώπινα και Συνταγματικά Δικαιώματα χαρακτήρισε την εκτέλεση «σοκαριστική». Ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ, Βόλφγκανγκ Κάλεκ, τόνισε ότι η υπόθεση του Σαρμάντ είναι μια νέα απόδειξη της ανικανότητας του ιρανικού καθεστώτος να αποδώσει δικαιοσύνη, καθώς η δίκη του δεν ήταν δίκαιη και ο κατηγορούμενος δεν είχε ανεξάρτητη υπεράσπιση.
Γεννημένος στην Τεχεράνη, ο Σαρμάντ είχε εγκατασταθεί στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και, αργότερα, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν γνωστός για τις δηλώσεις του εναντίον του ιρανικού καθεστώτος σε περσικά δορυφορικά κανάλια. Οι ιρανικές αρχές δεν αναγνωρίζουν τη διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με την IHR, τουλάχιστον 627 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στο Ιράν από αρχές του 2023.
Πηγή: kathimerini.gr