Στην παραγωγή ενός νέου μη επανδρωμένου αεροσκάφους μεγάλου βεληνεκούς, το Garpiya-A1, προχώρησε η Ρωσία πέρυσι, χρησιμοποιώντας κινητήρες και εξαρτήματα από την Κίνα. Το Garpiya έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και ήδη χρησιμοποιείται για επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων, προκαλώντας ζημιές σε κρίσιμες υποδομές και απώλειες σε άμαχους και στρατιώτες, όπως αναφέρουν πληροφορίες από ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών και έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Reuters.
Το ρωσικό εργοστάσιο IEMZ Kupol, που είναι θυγατρική της κρατικής εταιρείας κατασκευής όπλων Almaz-Antey, έχει ήδη παράγει περισσότερα από 2.500 αεροσκάφη Garpiya από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024, σύμφωνα με έγγραφα που περιλαμβάνουν σύμβαση παραγωγής και οικονομικά στοιχεία. Οι εγκαταστάσεις Kupol και Almaz-Antey δεν έχουν απαντήσει σε αιτήματα του Reuters για σχόλια σχετικά με το θέμα.
Οι πληροφορίες καταδεικνύουν ότι το Garpiya, που σημαίνει “Άρπυια” στα ρωσικά, έχει δραστηριοποιηθεί σε πλήγματα στην Ουκρανία, με τον Σάμουλε Μπέντετ από το Center for a New American Security να δηλώνει ότι το Garpiya θα μπορούσε να δείχνει μια προσπάθεια της Ρωσίας να απεξαρτηθεί από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed.
Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του, το Garpiya διαθέτει βάρος απογείωσης λιγότερο από 300 κιλά και μπορεί να φτάσει σε εμβέλεια έως 1.500 χιλιομέτρων. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι παρόμοια με αυτά των ιρανικών αεροσκαφών Shahed-136, τα οποία έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία στην Ουκρανία.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την προμήθεια εξαρτημάτων από κινεζικές εταιρείες που επιτρέπουν τη ρωσική παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι. Αναφέρει ότι η εξαγωγή κρίσιμων εξαρτημάτων προς τη Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Garpiya έχει και ανεπτυγμένα χαρακτηριστικά, όπως ένα μοναδικό πτερύγιο και κινητήρες Limbach L-550 E, οι οποίοι αρχικά κατασκευάστηκαν από γερμανική εταιρεία και τώρα παράγονται στην Κίνα από την τοπική Xiamen Limbach. Η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών είναι ένα θέμα που έχει ανατεθεί σε ειδικούς από την κινεζική κυβέρνηση, η οποία δηλώνει ότι ελέγχει αυστηρά τις εξαγωγές προϊόντων με στρατιωτικές εφαρμογές.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και η κινεζική κυβέρνηση δεν έχουν δώσει σαφείς απαντήσεις σχετικά με αυτά τα ζητήματα, ενώ η Κίνα δηλώνει πως προωθεί τις ειρηνικές συνομιλίες στην Ουκρανία, εν μέσω των προειδοποιήσεων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος κάλεσε την Κίνα να σταματήσει την υποστήριξή της στον πόλεμο της Ρωσίας.
Πηγή: kathimerini.gr