Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ένα σπουδαίο γεγονός, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει ομιλία από τον πρόεδρο Πούτιν. «Για ευνόητους λόγους, τα υπόλοιπα θα είναι ‘άκρως απόρρητα’», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος συνεχίζεται εδώ και 2,5 χρόνια, έχει δημιουργήσει τις πιο έντονες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962, τότε που οι υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου πλησίασαν κοντά σε πυρηνική σύρραξη. Ο Πούτιν, που έχει την απόλυτη ευθύνη για το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο, αναλύει πώς θα ανταποκριθεί αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους επιτρέψουν στην Ουκρανία να επιτεθεί σε ρωσικούς στόχους.
Εδώ και μήνες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από τους συμμάχους του Κιέβου να του παρέχουν πρόσβαση σε δυτικούς πυραύλους, όπως οι αμερικανικοί ATACMS και οι βρετανικοί Storm Shadows. Σκοπός της αίτησής του είναι η διάθεση επαρκών δυνατοτήτων ώστε να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να εξαπολύει επιθέσεις.
Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν δήλωσε ότι εάν η Δύση δώσει το «πράσινο φως» στην Ουκρανία για τέτοιες ενέργειες, αυτό θα σήμαινε άμεση εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο με τη Ρωσία. Υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα αναγκαζόταν να λάβει «κατάλληλες αποφάσεις».
Η Ρωσία παραμένει η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη παγκοσμίως και μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν το 88% των παγκόσμιων πυρηνικών κεφαλών.
Πηγή: kathimerini.gr