Η πιθανή απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και οι πολιτικές ανατροπές στο Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρεται να εξετάζει την καρατόμηση του υπουργού Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ. Σύμφωνα με πληροφορίες από ισραηλινά Μέσα, ο Νετανιάχου και ο επικεφαλής της Ενωμένης Δεξιάς, Γκίντεον Σάαρ, βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία, σύμφωνα με την οποία ο Σάαρ θα αντικαθιστούσε τον Γκάλαντ στη θέση του υπουργού.

Σε αντίθεση με τον Γκάλαντ, ο Σάαρ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την κυβερνητική στρατηγική, ζητώντας πιο ενεργητική προσέγγιση στον πόλεμο και προβάλλοντας την ανάγκη για αποφασιστικές ενέργειες εναντίον των εχθρών του Ισραήλ, όπως το Ιράν. Επιπλέον, έχει ασκήσει κριτική για τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης με τη Χαμάς και την επίτευξη συμφωνίας για την επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα.

Το Ισραηλινό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που εκπροσωπεί τον ιδιωτικό τομέα, προειδοποίησε τον Νετανιάχου να αποσυρθεί από τα πλάνα απομάκρυνσης του Γκάλαντ, επισημαίνοντας ότι αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω πλήγμα στην ήδη ευάλωτη οικονομία της χώρας. Παράλληλα, το φόρουμ των 200 κορυφαίων επιχειρήσεων προειδοποίησε ότι η απόλυση του Γκάλαντ θα αποδυνάμωνε το Ισραήλ στα μάτια των εχθρών και θα βάθαινε τον κοινωνικό διχασμό στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Νετανιάχου, αν τελικά προχωρήσει στην ένταξη του Σάαρ στην κυβέρνηση, θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση του και να μειώσει την εξάρτησή του από άλλους συμμάχους. Επιπλέον, θα μπορούσε να επιλύσει δύο εκ των κύριων πολιτικών ζητημάτων που τον απασχολούν: την ψήφο του κρατικού προϋπολογισμού και τις διατάξεις για τη στρατιωτική θητεία, οι οποίες αντιμετωπίζουν αντιδράσεις από τους υπερορθόδοξους εταίρους του.

Ωστόσο, ο Γκάλαντ έχει υιοθετήσει συχνά ανεξάρτητη στάση από την κυβερνητική γραμμή. Έχει απορρίψει την ιδέα μιας «ολοκληρωτικής νίκης» στη Γάζα και έχει ζητήσει τη δημιουργία σαφέστερου μεταπολεμικού πλαισίου, που θα περιλαμβάνει την κυβέρνηση του θύλακα από Παλαιστίνιους. Πέρσι, σε φορές που ο Νετανιάχου προχώρησε σε κινήσεις κατά του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Γκάλαντ εξέφρασε δημόσια τις αντιρρήσεις του, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες προξενούσαν ενδυνάμωση του κοινωνικού διχασμού και θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Ο Νετανιάχου αρχικά είχε απομακρύνει τον Γκάλαντ, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να υποχωρήσει λόγω των μαζικών διαδηλώσεων που εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Πηγή: kathimerini.gr