Η κλιματική κρίση στην Ευρώπη γίνεται όλο και πιο ορατή μέσω των ακραίων καιρικών φαινομένων
Καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα διακοπής της χρήσης ορυκτών καυσίμων, μια πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει ότι η ανθρωπογενής κλιματική κρίση είναι ήδη γεγονός και θα γίνεται ολοένα πιο εμφανής. Ερευνητές από τη διεθνή ομάδα επιστημόνων World Weather Attribution (WWA) διαπίστωσαν ότι οι πρόσφατες ακραίες πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη, που είχαν ως αποτέλεσμα 24 θανάτους από την Πολωνία έως τη Ρουμανία, είναι δύο φορές πιο πιθανές να συμβούν με το σημερινό κλίμα σε σύγκριση με το κλίμα που επικρατούσε πριν από τη βιομηχανική επανάσταση.

Οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις από την καταιγίδα «Μπόρις» που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της περιοχής προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε χώρες με ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Τσεχία. Η ανάλυση των ερευνητών δείχνει ότι οι τετραήμερες βροχοπτώσεις στις επηρεαζόμενες χώρες έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Με την τρέχουσα μέση παγκόσμια θερμοκρασία να έχει ανέβει κατά 1,3 °C από τα προβιομηχανικά χρόνια λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, αυτές οι νεροποντές έχουν γίνει όχι μόνο 50% πιο συχνές αλλά και 20% πιο έντονες.

Η καθαρή ανατολή των θερμοκρασιών αύξησης κατά 2 °C, που αναμένεται από τα μοντέλα πρόβλεψης για τη δεκαετία του 2050, είναι πιθανό να οδηγήσει σε ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Όπως σημειώνει η καθηγήτρια Κλιματολογίας Φριντερίκε Οτο, ίσως οι παρούσες εκτιμήσεις να είναι υποεκτιμημένες, υποδεικνύοντας την ανάγκη για ετοιμότητα απέναντι σε πιο βίαιες καταιγίδες από αυτές που αναμένονται.

Ωστόσο, υπάρχουν και θετικές εξελίξεις. Χάρη στη βελτίωση των συστημάτων πρόγνωσης και της οργάνωσης πολλών κρατών, οι πρόσφατες πλημμύρες δεν είχαν όσο δραματικές συνέπειες θα μπορούσαν. Η γρήγορη ενημέρωση και η πρόληψη έχουν συντελέσει στη μείωση των θανάτων και των ζημιών, αν και η πραγματικότητα των 20 νεκρών και των πολλών αγνοουμένων δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Σύμφωνα με τη Μάγια Βάλμπεργκ από το Κέντρο Κλιματικής Δράσης του Ερυθρού Σταυρού, είναι κρίσιμο να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ανθεκτικότητα των κοινοτήτων μας, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα πιο σοβαρές.

Πηγή: kathimerini.gr