Η Επικίνδυνη Κατάσταση του Δεξαμενόπλοιου Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα

Μια δεύτερη προσπάθεια διάσωσης του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «Sounion» βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ερυθρά Θάλασσα. Το τάνκερ, το οποίο υπήρξε στόχος επιθέσεων από τους Χούθι τον περασμένο μήνα, μεταφέρει ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου. Αν δεν μεταφερθεί άμεσα σε ασφαλές σημείο, ενδέχεται να προκληθεί μια από τις χειρότερες πετρελαιοκηλίδες παγκοσμίως, συγκρίσιμη με αυτήν του «Exxon Valdez», σύμφωνα με ανάλυση του Politico.

Η επικίνδυνη κατάσταση για το «Sounion» επιδεινώθηκε όταν οι Χούθι επιτέθηκαν στο πλοίο, με αποτέλεσμα αυτό να βγει από την πορεία του και να απαιτηθεί η εκκένωση του πληρώματος από την ευρωπαϊκή Επιχείρηση «Aspides». Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οι αντάρτες τοποθέτησαν εκρηκτικά στο ακυβέρνητο δεξαμενόπλοιο, το οποίο παρέμεινε έρμαιο των ρευμάτων. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς η φωτιά στο σκάφος δεν έχει επηρεάσει τα φορτία πετρελαίου, όμως οι πιθανότητες να συμβεί μια περιβαλλοντική καταστροφή είναι αυξημένες.

Η Επιχείρηση «Aspides» είχε αρχικά αναλάβει την υποστήριξη των ρυμουλκών που απαιτούνταν για τη διάσωση. Ωστόσο, μετά από μία ημέρα, οι Χούθι δήλωσαν ότι δεν είχαν δεσμευτεί να σταματήσουν τις επιθέσεις, πράγμα που οδήγησε τις εταιρείες σε απόφαση να μην συνεχίσουν τη διάσωση. Λόγω της εκρηκτικής κατάστασης, φοβούνται για την ασφάλεια των πληρωμάτων τους.

Στην Ερυθρά Θάλασσα, χιλιάδες ναυτικοί από διάφορες χώρες συνεχίζουν να κινδυνεύουν καθημερινά. Από τους περίπου 1,9 εκατομμύρια ναυτικούς παγκοσμίως, πολλοί προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες, όπως οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία. Οποιαδήποτε συνέχιση των επιθέσεων από τους Χούθι ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή τους και να φέρει νέες απώλειες.

Σύμφωνα με το Politico, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι φαίνεται να είναι ο καταλληλότερος ηγέτης για να παρέμβει στην κατάσταση. Η παρουσία του Ινδικού ναυτικού και οι πρόσφατες επιτυχίες στην αποκατάσταση της τάξης στη θάλασσα δείχνουν ότι υπάρχει η βούληση να ληφθούν μέτρα. Η Ινδία, ως σημαντική ναυτιλιακή χώρα, έχει συμφέρον να διασφαλίσει την ασφάλεια της ναυτιλίας στην περιοχή.

Ο Μόντι καλείται να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και να δράσει προκειμένου να σταματήσει η εκστρατεία των Χούθι. Αν αυτή η προσπάθεια στεφθεί με επιτυχία, η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να τον στηρίξει και οι ναυτικοί, που διατρέχουν κίνδυνο καθημερινά, θα του είναι ευγνώμονες.

Πηγή: kathimerini.gr