Η επανάσταση της βρεφικής διατροφής μέσω του απογαλακτισμού καθοδηγούμενου από το μωρό

Η Τζένι Μπεστ, επαγγελματίας μπαλαρίνα, ήθελε ο γιος της να έχει μια θετική σχέση με το φαγητό, καθώς είχε παλέψει στο παρελθόν με διατροφική διαταραχή. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές της, ο γιος της έδειχνε να μην θέλει να φάει και μέχρι τα πρώτα του γενέθλια είχε σταματήσει να τρώει εντελώς, με αποτέλεσμα ο γιατρός να προτείνει την τοποθέτηση σωλήνα σίτισης. Τελικά, μια ομάδα ψυχολόγων και διαιτολόγων τον βοήθησε να ανακάμψει αλλά η Μπεστ κατάλαβε ότι η διαδικασία του τάισματος με το κουτάλι τον ενοχλούσε.

Με την εγκυμοσύνη στα δίδυμα, αναζητώντας μια άλλη προσέγγιση, ανακάλυψε τη μέθοδο απογαλακτισμού υπό την καθοδήγηση του μωρού (baby-led-weaning ή BLW), η οποία προωθεί την αυτονομία του βρέφους στην κατανάλωση τροφής. Αντί να τρέφουν τα μωρά με πουρέδες, οι γονείς προσφέρουν στερεές τροφές ώστε τα βρέφη να μπορούν να τις τρώνε μόνα τους, συνήθως από την ηλικία των 6 μηνών.

Η 47χρονη Μπεστ άρχισε να μοιράζεται τις εμπειρίες της στο Instagram το 2019. Στην αρχή, τα δίδυμά της έτρωγαν παραδοσιακές βρεφικές τροφές, αλλά στη συνέχεια, η Μπεστ τους προσέφερε και πιο τολμηρές επιλογές, όπως σαρδέλες, γρύλους και ακρίδες. Έτσι είδε τα μωρά να εξερευνούν το φαγητό με ενθουσιασμό.

Από το 2019, η δημοτικότητα του BLW έχει αυξηθεί κατακόρυφα, κυρίως λόγω του διαδικτυακού ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με την προτίμηση των millennials για πρακτικές γονεϊκότητας που ενισχύουν την αυτονομία του παιδιού. Μάλιστα, το 2021, η Gerber, η γνωστή αμερικανική εταιρεία βρεφικών τροφών, άρχισε να χαρακτηρίζει κάποια προϊόντα της «φιλικά προς τα μωρά», αναγνωρίζοντας τη στροφή προς την ανεξάρτητη διατροφή.

Η Μπεστ μεταμόρφωσε τον λογαριασμό της στο Instagram σε μια επιχείρηση με την ονομασία Solid Starts, η οποία παρέχει καθοδήγηση σε θέματα διατροφής. Στο εγχείρημα αυτό συνεργάζεται με ειδικούς υγείας, όπως παιδίατροι και διαιτολόγοι, και έχει αποκτήσει 3,5 εκατομμύρια ακολούθους.

Ωστόσο, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δεν υποστηρίζει ακόμη τη μέθοδο BLW, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες που να καταδεικνύουν την ανωτερότητά της σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους. Ο δρα Μαρκ Κόρκινς, πρόεδρος της επιτροπής διατροφής της ένωσης, χαρακτηρίζει το BLW ως μια «εφεύρεση που καθοδηγείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Επιπλέον, η ευρέως αποδεκτή πρακτική του τάισματος των μωρών με πολτό δεν έχει πάντα ισχυρές επιστημονικές βάσεις και συχνά εξελίχθηκε μέσω των εμπορικών βρεφικών τροφών.

Υποστηρικτές του BLW αναφέρουν ότι πολλά τρόφιμα μπορούν να θεωρηθούν κατάλληλα για βρέφη, αν προσφέρονται τη στιγμή που είναι έτοιμα αναπτυξιακά. Παράλληλα, έχουν καταρρίψει κάποιες παρανοήσεις, όπως ότι τα μωρά χρειάζονται δόντια για να φάνε ή ότι η αναγούλα είναι το ίδιο με τον πνιγμό.

Η σωστή καθοδήγηση σε θέματα ασφαλούς σίτισης είναι κομβική, καθώς οι γονείς συχνά ανησυχούν για τον κίνδυνο πνιγμού. Οι ειδικοί προτείνουν να προσφέρονται τροφές που είναι σωστά προετοιμασμένες, ώστε να είναι ασφαλείς για τα μωρά. Αυτός ο τρόπος σίτισης βοηθά τα βρέφη να αναπτύξουν τις κινητικές και στοματικές τους δεξιότητες.

Η διαιτολόγος Τζένιφερ Αντερσον τονίζει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα πριν γίνει ευρέως αποδεκτό ότι το BLW είναι η καλύτερη προσέγγιση για τη σίτιση των μωρών.

Πηγή: kathimerini.gr