Η περίπτωση του Τούρκου ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα επανέρχεται δυναμικά στη διεθνή σκηνή, με τη συμμετοχή της γνωστής δικηγόρου και υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αμάλ Κλούνεϊ. Ο Καβάλα, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από το 2021, έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη από τουρκικό δικαστήριο για συμμετοχή στις αντικυβερνητικές ταραχές του Πάρκου Γκεζί το 2013 και στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.
Παρά την απαλλακτική απόφαση τουρκικού δικαστηρίου και το αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την απελευθέρωσή του, ο Καβάλα παραμένει φυλακισμένος. Η παρέμβαση του Ιδρύματος Κλούνεϊ, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, έχει αναδείξει εκ νέου τη σημασία του ζητήματος και την ανάγκη για ελευθερία του ακτιβιστή.
Η υπόθεση του Καβάλα πρόκειται να εξεταστεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία αναμένεται να μελετήσει τον σχετικό φάκελο. Επίσης, μια νέα δικαστική διαδικασία για τον Καβάλα έχει προγραμματιστεί στο ΕΔΑΔ, όπου θα συμμετάσχει και το Ίδρυμα Κλούνεϊ.
Ο Οσμάν Καβάλα έχει προσφύγει για δεύτερη φορά στο ΕΔΑΔ, υποστηρίζοντας ότι η τελική δικαστική απόφαση εναντίον του παραβιάζει άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται να προσκομίσει τις απόψεις της για την αίτηση αυτή στο Στρασβούργο τις επόμενες ημέρες. Η συμμετοχή οργανισμών όπως το Ίδρυμα Κλούνεϊ πιθανόν να θέσει την τουρκική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, δεδομένου ότι θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις της ΕΔΑΔ, διαφορετικά ενδέχεται να αντιμετωπίσει κυρώσεις, όπως η αποβολή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Πηγή: kathimerini.gr