Φρίντριχ Μερτς Ξανά Στη Μάχη Για Την Καγκελαρία Με Υποστήριξη Κεντροδεξιάς

Η επιστροφή του Φρίντριχ Μερτς στην πολιτική, ως πρόεδρος του CDU το 2022, έχει ανοίξει το δρόμο για μια νέα ευκαιρία στον πολιτικό στίβο της Γερμανίας. Με την ανακοίνωση του ως υποψήφιο της συμμαχίας Κεντροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές που προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο του 2025, παρατηρούνται πολλά νέα δεδομένα στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη για τον CDU και την αδελφή της CSU αναμένεται να τους φέρει στην κορυφή της εκλογικής διαδικασίας, υπερτερώντας είτε απέναντι στην ακροδεξιά AfD είτε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Ο Μερτς, παρά την ισχυρή στήριξη που απολαμβάνει στο εσωτερικό του κόμματος, δεν φαίνεται να τυγχάνει της ίδιας αποδοχής από το ευρύ εκλογικό σώμα. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA ανέδειξε ότι μόλις το 25% των ψηφοφόρων προτιμά τον Μερτς ως καγκελάριο, ποσοστό που είναι ελαφρώς ανώτερο από εκείνο του τρέχοντος καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, που καταγράφει 21%.

Η πλατφόρμα του Μερτς επικεντρώνεται σε μια σειρά αρχών: η οικονομική του ατζέντα προτείνει λιγότερους φόρους και μεγαλύτερη απορρύθμιση, ενώ στηρίζει σκληρές θέσεις σε θέματα ταυτοτήτων και μετανάστευσης. Στο βιβλίο του, «Τολμήστε περισσότερο καπιταλισμό», το οποίο δημοσιεύθηκε το 2008, διατυπώνει τις θέσεις του για τη μείωση του κρατικού ελέγχου και την προώθηση ενός πιο φιλελεύθερου οικονομικού περιβάλλοντος.

Η διεθνής του στάση είναι επίσης αξιοσημείωτη, καθώς υπηρέτησε ως επικεφαλής της ένωσης «Γέφυρα του Ατλαντικού», προωθώντας τις σχέσεις Γερμανίας και ΗΠΑ, ενώ έχει εκφράσει αντίθεση στον τέως Πρόεδρο Τραμπ, τονίζοντας ότι αποτελεί απειλή για τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μερτς έχει καλέσει για την παροχή πιο ισχυρών οπλικών συστημάτων, γεγονός που έχει συναντήσει αυξανόμενη αντίθεση μέσα σε διάφορες εκλογικές περιοχές.

Τέλος, η υποψηφιότητά του υπόκειται σε σοβαρές προκλήσεις, καθώς οι πρόσφατες εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία ανέδειξαν τη δυναμική των κομμάτων που αντιτίθενται στη βοήθεια προς την Ουκρανία, γεγονός που θέτει σε δοκιμασία την ικανότητά του να προσελκύσει ψηφοφόρους.

Πηγή: kathimerini.gr