Η εκλογική διαδικασία αυτή έρχεται σε μία περίοδο όπου το κυβερνών κόμμα, υπό την ηγεσία του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, έχει βρεθεί υπό έντονη κριτική για το πώς διαχειρίζεται την εξουσία τα τελευταία δέκα χρόνια. Η αντιπολίτευση, που περιλαμβάνει το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα του πρώην προεδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε εκλογικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις εάν κερδίσει. Ο Σαακασβίλι, ο οποίος απολαμβάνει μεγάλη δημοτικότητα, εκτίει ποινή φυλάκισης και είναι γνωστός ως ισχυρός αντίπαλος του Ιβανισβίλι.
Η κατάσταση είναι αρκετά ρευστή, καθώς πολλές δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να νικήσει η αντιπολίτευση. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι παραμένουν διστακτικοί, με αρκετούς να μην αποκαλύπτουν τις προτιμήσεις τους. Η Γεωργία έχει επίσης κολλήσει σε μεγάλες αναταραχές που συνδέονται με την επιρροή της Ρωσίας, ιδίως μετά από τον πόλεμο του 2008 και την εγκαθίδρυση ρωσικών στρατιωτικών βάσεων σε δύο αποσχισμένες επαρχίες.
Σύμφωνα με ειδικούς, αν το κυβερνών κόμμα προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, ενδέχεται να υπάρξουν ταραχές μετά τις εκλογές. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει προεκλογικά υποστηρίξει ότι είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εμποδίσει την “ουκρανοποίηση” της Γεωργίας, προεκτείνοντας την αβεβαιότητα που υπάρχει.
Η Γεωργία είχε περάσει πρόσφατα από διαδηλώσεις κατά του νόμου περί “ξένης επιρροής”, που βασίζεται σε ρωσική νομοθεσία. Αυτός ο νόμος προκάλεσε την αντίθεση από τις Βρυξέλλες και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις σε Γεωργιανούς αξιωματούχους. Οι εντάσεις αυξάνονται επίσης λόγω της πρόσφατης επικύρωσης νόμου που περιορίζει δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Η ψηφοφορία αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει αποφασιστικά τις πιθανότητες της Γεωργίας για ένταξη στην Ε.Ε., έναν στόχο που έχει εγγραφεί στο Σύνταγμα της χώρας. Πηγή: kathimerini.gr