Αφού η προηγούμενη ιρανική επίθεση, τον Απρίλιο, είχε σημειωθεί με 110 πύραυλους cruise και drones, η πρόσφατη επιχείρηση επιβεβαίωσε την αυξανόμενη φονικότητα και ταχύτητα των επιθέσεων. Σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες του Ισραήλ, όπως η εξόντωση κορυφαίων στελεχών των Χεζμπολάχ και της Χαμάς, έχουν αναδείξει μια πολιτική αίσθηση ανωτερότητας, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επωφελείται δημοσκοπικά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι κύριοι σύμμαχοι του Ισραήλ στο διεθνές σκηνικό, πιέζουν για μετριοπάθεια από την πλευρά του Ιερουσαλήμ, αποφεύγοντας επιθέσεις που θα μπορούσαν να είναι κρυστάλλινες ή υπερβολικές, ειδικά σε σχέση με στρατηγικά σημεία όπως οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Οι κυβερνητικοί εταίροι του Νετανιάχου, ωστόσο, τον προτρέπουν για μια πιο δυναμική αντίδραση, κάτι που δημιουργεί ένα αντίφατο κλίμα στην ηγεσία.
Με την εξελισσόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι τάσεις δείχνουν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εξετάσει τέσσερις στρατηγικές επιλογές, όπως πλήγματα σε ιρανικές πετρελαϊκές και πυρηνικές υποδομές, ή ακόμα και στοχεύσεις σε Ιρανούς αξιωματούχους. Κριτικές πηγές, όπως η ανταποκρίτρια του Al-Monitor, επισημαίνουν ότι τυχόν επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές θα μπορούσαν να έχουν διεθνείς οικονομικές επιπτώσεις λόγω της σημασίας της περιοχής, που παράγει το 31% της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου.
Ο Νετανιάχου, υπό τη σκιά των πρόσφατων συγκρούσεων και με την ανάγκη να αποδείξει τη στρατηγική του ικανότητα, μπορεί να είναι έτοιμος να ρισκάρει περισσότερο από ποτέ. Ωστόσο, καθώς οι στρατιωτικές εντάσεις συνεχίζουν να εξελίσσονται, οι κίνδυνοι αποτυχίας και η αβεβαιότητα σχετικά με την αλλαγή των γεωπολιτικών συσχετισμών στη Μέση Ανατολή παραμένουν.
Πηγή: kathimerini.gr